| Een betoging tegen de deal

Nieuwe demonstratie in Brussel door tegenstanders van uitwisselingsverdrag met Iran

© Belga
19/07/2022

In Brussel kwamen aan het kruispunt Kunst-Wet dinsdag opnieuw demonstranten bijeen tegen de mogelijke uitwisseling van gevangenen tussen België en Iran. Volgens de politie was er een honderdtal mensen aanwezig. De Iraanse oppositie spreekt dan weer over tweehonderd mensen.

Naast vlaggen van de Iraanse Volksmoedjahedien (MEK), waren er ook protestborden te zien die de mogelijke uitwisseling van gevangenen veroordelen als "onderwerping aan religieus fascisme". De demonstranten wijzen er op dat de in België veroordeelde Iraanse diplomaat Assadolah Assadi wel degelijk een terrorist is die niet als pasmunt kan dienen.

Daarmee verwijzen de demonstranten naar een mogelijke uitwisseling tussen Assadi en de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele. Vandecasteele zit als sinds februari vast in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar heel wat intellectuele dissidenten zitten.

De Iraanse oppositie is van mening dat het uitwisselingsverdrag in strijd is met hun veiligheid en dat het de terroristische dreiging zal vergroten in ons land. Ook kamerlid Theo Francken (NV-A) nam even het woord tijdens de betoging.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni