Nieuwe fietsverbindingen met de Rand op komst

De provincie Vlaams-Brabant wil binnen twee jaar nieuwe fietsverbindingen aanleggen tussen Brussel en de Rand. Onder meer de luchthaven in Zaventem, de campus van de VUB en het UZ Brussel moeten beter bereikbaar worden met de fiets.

Vlaams-Brabant heeft een fietsnetwerk uitgestippeld tussen Brussel en de Rand. De verbinding naar enkele strategische tewerkstellingspolen krijgt prioriteit. Het gaat onder meer om de luchthavenregio, de zone rond het UZ Brussel in Jette, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en de VUB-campus in Elsene.

Het provinciebestuur wil op die manier pendelaars uit de auto halen, en stimuleren om de fiets te nemen. Dagelijks pendelen 135.000 bewoners uit de Rand naar Brussel.

Rond de luchthaven zijn recent al enkele fietsverbingen tot stand gekomen zoals de fietsersbrug over de E19 in Machelen. De eerder aangekondigde fietersbrug over de Ring in Zaventem komt er echter niet wegens te duur. In plaats daarvan hoopt de provincie de bestaande spoorwegbrug uit te breiden met een fietspad.

De provincies hebben slechts beperkte bevoegdheden inzake mobiliteit. Het plan is dus vooral bedoeld om de betrokken gewesten tot actie aan te zetten. "De provincie is niet bij machte om de volledige verkeersproblematiek rond Brussel te tackelen, maar wil wel haar bevoegdheden maximaal inzetten," luidt het in een mededeling. "De provincie dat Vlaanderen en Brussel dit voorbeeld volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?