Nieuwe manifestatie in Brussel voor debat over coronamaatregelen

© Arthur Bagage
| Een betoging tegen de coronamaatregelen op 9 januari.

Komende zondag 23 januari zou in Brussel een nieuwe manifestatie plaatsvinden over de coronamaatregelen. "Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen," zegt Tom Meert, voorzitter van Europeans United, een van de organisatoren van de demonstratie. "We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen."

Voor de duidelijkheid: de betoging heeft nog geen toelating van de autoriteiten. Er zijn contacten met de organisatoren, en het onderzoek is lopende, aldus de woordvoerster van de Brusselse politie. Er wordt in elk geval in voldoende personeel en middelen voorzien om de demonstratie te kaderen. Europeans United belooft in een persbericht ook een eigen veiligheidsdienst.

Europeans United organiseert de demonstratie samen met meer dan 600 lokale verenigingen uit heel Europa. Ze komen naar eigen zeggen op straat voor vrijheid, democratie, mensenrechten en respect voor de grondwet. Linken met extreemrechts en antivaxers worden geschuwd. "We zijn geen coronasceptici," aldus Meert. "En alle strekkingen zijn welkom. We willen geen politieke recuperatie."

'Wederzijds begrip'

"We willen aankaarten dat een grote en steeds groeiende groep mensen zich niet meer gehoord voelt in het maatschappelijke debat," zegt Meert. Hij wil komen tot meer wederzijds begrip via debat. Meert pleit ervoor om het parlement meer bij het debat te betrekken. Hij vindt ook dat de GEMS-expertengroep in de crisis te veel macht heeft gekregen, ook al "zijn die mensen op zich niet het probleem."

De manifestatie moet om 11 uur beginnen aan het Brusselse Noordstation. Via de Europese wijk gaat het richting Jubelpark waar internationale sprekers voorzien zijn. De organisatoren verwachten tienduizenden deelnemers. In tientallen steden wereldwijd zij er dit weekend demonstraties.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?