Nieuwe manifestaties tegen coronamaatregelen op 12 en 19 december

© Kevin Van den Panhuyzen
| Beelden van een eerdere editie van een gelijkaardige betoging.
Updated: 10-12-2021 - 14:05

De beweging 'Belgium United for Freedom' wil een nieuwe betoging tegen de coronamaatregelen organiseren. De "Mars voor Vrijheid - Acte 3" is voorzien voor zondag 19 december om 13.00 uur, tussen Brussel-Noord en het Jubelpark. Op zondag 12 december wordt bovendien door enkele bewegingen aan het Noordstation een statische actie tegen de coronamaatregelen georganiseerd.

De organisatoren van de coronamars op 19 december hebben een aanvraag ingediend, maar hebben nog geen officiële goedkeuring gekregen. Die zou begin volgende week volgen. Ze hebben maandag ook een vergadering met de politie en de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS).

Bij de vorige editie van de reeks manifestaties, die om de twee weken zou moeten plaatsvinden, waren er incidenten veroorzaakt door een kleine groep relschoppers. Vier manifestanten en twee politieagenten raakten gewond.

"Voor de volgende editie zijn 80 tot 100 stewards voorzien om de veiligheid beter te verzekeren en om onruststokers af te schrikken", aldus Simonjan Sarkis, die de oproep tot manifestatie lanceerde. "We willen meer samenwerken met de autoriteiten. Deze keer zullen stewards een wit hesje dragen. Het idee is ook dat ze de pers mee beschermen, maar dat moet nog verder gedefinieerd worden."

Bedoeling is om te manifesteren tegen de mondmaskerplicht voor kinderen, de coronapas en de verplichte vaccinatie. "Maar we zijn niet tegen de vaccinatie", aldus Sarkis nog.

Statische actie

Ook op zondag 12 december staat een statische actie tegen de coronamaatregelen gepland aan het Noordstation. De actie kreeg de toestemming van Brussels burgemeester Philippe Close (PS), laat Ilse Van de Keere, woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, weten. De organiserende bewegingen roepen op om zoveel mogelijk zaken mee te brengen die lawaai maken. "We moeten ons laten horen," klinkt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?