Nieuwe metrostations liggen vier roltrappen diep

© MIVB

Om op de nieuwe metrolijn Noord de perrons te bereiken, zullen reizigers tot vier roltrappen moeten nemen. Dat komt omdat sommige stations betrekkelijk diep komen te liggen, op ongeveer 30 meter.

Dat blijkt uit tekeningen die gepresenteerd zijn op de eerste van vijf infosessies over de nieuwe metrolijn, die de Noord-Zuidas met Schaarbeek en Evere zal verbinden.

De infosessie van vorige week gaf meer informatie over het station dat onder het Liedtsplein in Schaarbeek komt te liggen. Eerder was al geweten dat de metrotunnel zo’n 30 meter onder de grond komt te liggen, en dus ook de zeven nieuwe stations: zo heeft station Liedts een diepte van 27 meter, Colignon ligt nog eens twee meter lager.

© MIVB

Met de infosessies wordt ook duidelijk hoe de reizigers de metro kunnen bereiken. Metrostation Liedts zal twee ingangen tellen, één aan de Brabantstraat en één aan de Groenstraat. De presentatie laat zien hoe de reizigers met vier roltrappen van boven naar beneden en omgekeerd worden gebracht.

Eerder namen experts de plannen voor de noordelijke metrolijn net om die reden onder vuur. “De stations zullen erg diep liggen, waardoor ze reizigers kunnen afschrikken”, zei Pierre Laconte, jarenlang topman van de UITP, de internationale unie van vervoersmaatschappijen daarover. Het project krijgt ook kritiek vanwege de hoge kostprijs (tussen 1,3 en 1,6 miljard euro) en het lage aantal potentiële reizigers (geschat op 6.000 per uur). Andere citici vinden dat de stations te dicht bij mekaar liggen.

De infosessie gaf ook meer uitleg bij de geplande werkzaamheden. Op het Liedtsplein zal een centrale put gegraven worden, met twee putten voor nooduitgang in de De Potterstraat en de Brabantstraat enerzijds, en de Vandeweyerstraat anderzijds.

© MIVB

Alles bij elkaar moeten een 5 kilometer lange tunnel, zeven nieuwe stations en een stelplaats worden aangelegd. De werkzaamheden moeten in 2019 van start gaan.

Dinsdagavond is er een nieuwe infosessie, ditmaal over de halte Colignon en het Verboekhovenplein. Die start om 18u45 in het Gemeentehuis van Schaarbeek, op het Colignonplein. Daarna volgen nog drie infosessies:

- Sessie Riga op 19 januari om 18.45 uur  in de gemeenteschool nr.6 Georges Primo, Landbouwstraat 46, Schaarbeek

- Sessie Linde/Vrede op 30 januari om 18.45 uur in Aula Toots, Stuckensstraat 125, Evere

- Sessie Bordet/Stelplaats op 31 januari om 18.45 uur in gemeenschapscentrum Everna, Sint-Vincentiusstraat 30

Meer informatie over het immense mobiliteitsproject vindt u op metro3.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?