Nieuwe moskee Sint-Joost voltooid

© belhaber.be

Dezer dagen wordt de allerlaatste hand gelegd aan de nieuwe moskee Selimiye in de smalle Sint-Jooststraat. De feestelijke opening, met vrije toegang voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden, is gepland op 6 en 7 juni.

De nieuwbouw is een initiatief van de Unie der Islamitische Culturele Centra van België, een moskeevereniging met voornamelijk bezoekers van Turkse origine. Lange tijd gebruikte ze een oude slagerij in de Sint-Jooststraat. Toen die te klein en te onveilig was geworden, kocht ze de twee aanpalende rijhuizen en gaf ze aan de bekende Turks-Brusselse architect Sefik Birkiye (Vizzion) de opdracht om een nieuwe moskee te tekenen.

Hij ontwierp een ecologisch gebouw met een neoklassieke voorgevel dat, na enkele aanpassingen, goedgekeurd werd door de gemeente en het Gewest.

De bouw, gefinancierd met giften van gelovigen, heeft ruim drie jaar geduurd. Beneden is er een gebedszaal met twee etages, mannen en vrouwen gescheiden. “Er is plaats voor 680 gelovigen,” zegt Ali Ozdal van de Unie. Daarboven is een vergaderzaal, die ook ter beschikking staat van de gemeente. Nog een verdieping hoger zijn er leslokalen. De moskee zal immers ook huiswerkklassen en lessen Arabisch schrift organiseren. Op de verdieping daarboven is de slaapzaal voor de internen. “We worden vaak gecontacteerd door ouders die een religieuze omgeving voor hun kinderen willen. De jongeren gaan naar school in de stad, maar krijgen in de moskee hun religieuze onderricht. We hopen dat sommigen achteraf voor de imamopleiding kiezen.”

Op de hoogste verdiepingen zijn er twee appartementen voor ongehuwde imams. Een torentje met maansikkel doet dienst als minaret. “Het is ook niet onze bedoeling om de oproep tot het gebed buiten te laten weerklinken.”

Helemaal beneden is er een garage voor achttien auto’s. Is dat niet weinig? “Tachtig procent van onze gelovigen komt te voet. En bij grote evenementen, zoals de opening, huren we extra parking,” aldus Ozdal.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?