Nieuwe Nederlandstalige Freinetschool in Anderlecht

© Anderlecht

Er komt een Nederlandstalige Freinetschool in Anderlecht. De gemeentelijke basisschool opent al op 1 september 2018 de deuren. “We geloven sterk in de pedagogie van Freinet", zegt schepen van Nederlandstalig Onderwijs Elke Roex (SP.A). "Er is bovendien veel vraag naar." De nieuwe school is goed voor 112 extra plaatsen in het Nederlandstalig basisonderwijs.

Het gaat om de eerste Nederlandstalige Freinetschool in Anderlecht, en de eerste Nederlandstalige gemeentelijke Freinetschool in Brussel. "Zo bieden we de bevolking een ruimer onderwijsaanbod."

In het eerste schooljaar start men met een volledige kleuterschool en de eerste drie leerjaren van het lager onderwijs, goed voor 112 extra plaatsen in het Nederlandstalig basisonderwijs. Telkens de leerlingen een jaar hoger gaan, wordt een klas bij gecreëerd, tot en met het zesde leerjaar.

De keuze voor het Freinetonderwijs is bewust. “We geloven sterk in de pedagogie van Freinet", zegt schepen voor Nederlandstalig Onderwijs Elke Roex (SP.A). "Er is ook veel vraag naar scholen met een actieve pedagogie." Geïnteresseerden kunnen in de loop van het schooljaar deelnemen aan infomomenten.

De Freinetschool komt waar nu de huidige school voor buitengewoon basisonderwijs Magnolia staat - vlakbij het Vanden Stock-stadion. Die school biedt vandaag enkel het type 'basisaanbod' van het buitengewoon onderwijs aan. "En dat leerlingenaantal is dalende", zegt Roex. "Samen met de ouders van de 50 leerlingen kijken we waar deze kinderen het best terecht kunnen. In het reguliere onderwijs, waar sinds het M-decreet ondersteuning is voor dit type leerlinge. Of in andere scholen in de omgeving die dit type aanbieden, waar ruim voldoende plaats is."

Het personeel van Magnolia kan terecht in de nieuwe Freinetschool, of in een van de zeven andere gemeentelijke basisscholen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?