Nieuwe oproep tot betoging tegen politiegeweld circuleert

© Kevin Van den Panhuyzen
| De betoging wil protesteren tegen de gebeurtenissen die volgden op een andere betoging.

Opnieuw willen mensen betogen op de Kunstberg tegen politiegeweld. Dat blijkt uit een nieuwe oproep die op sociale media de ronde doet. De organisatoren willen op straat komen om te protesteren tegen de gebeurtenissen van 24 januari, toen meer dan tweehonderd jongeren werden opgepakt na een betoging. De politie laat weten dat de betoging niet werd aangevraagd.

De organisator van de betoging getiteld 'Protestation contre les violences policières du 24 janvier 2021' vraagt aandacht voor de gebeurtenissen die volgden op de betoging tegen klassenjustitie die op die datum plaatsvond.

Na afloop werden 245 mensen administratief aangehouden, waarvan 91 minderjarigen. Getuigen hebben het over een ‘buitenproportioneel politieoptreden’ en arrestaties van mensen die niets met de betoging te maken hadden.

Een man uit Bergen, die met de foto's op zijn Facebookpagina lijkt aan te geven dat hij een anarchist is, heeft daarom een evenement aangemaakt op Facebook om daartegen te protesteren. Zo’n duizend mensen geven aan dat ze interesse hebben, iets meer dan honderd mensen hebben zichzelf op aanwezig gezet. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene liet al weten dat de betoging niet is aangevraagd.

De organisator vraagt de betogers in een video om elk zijn of haar eigen stuk groente mee te nemen. Ter illustratie houdt hij een courgette omhoog. "Waaraan hebben we deze regering verdiend? Allez, kinderen. Ik zie jullie zondag, met een goed humeur en met veel groenten."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?