Nieuwe protestpicknick tegen Vijfhoekplannen

© LV
© LV

De Stad Brussel maakt nog voor de zomer het Beursplein autovrij, maar daar neemt de burgerbeweging Picnic the Streets geen genoegen mee. In juni komt er een nieuwe protestpicknick, onder meer tegen de nieuwe ondergrondse parkings. "We zeggen Ja, maar neen."

Picnic the Streets, dat intussen al een tijdje niets meer te maken heeft met initiatiefnemer en filosoof Philippe Van Parijs, beslist deze week over nieuwe acties. “In juni komt er inderdaad een picknick,” bevestigt een woordvoerder.

De burgerbeweging is tevreden met het autovrije Beursplein maar is dat niet over de aangekondigde ondergrondse parkings, of over de bushaltes waarvan er een aantal naar Brussel-Centraal verhuizen. “Terwijl de auto wél tot in het hart van de stad mag blijven rijden.”

Ook de achterliggende motivatie is een doorn in het oog. “De stad wil van de centrale lanen een Belgian Boulevard maken. Dat concept is te veel op consumptie gericht, te weinig op ontmoeting," klinkt het bij de organisatoren.

Vraag is of er voor deze actie nog een draagvlak is, nu de belangrijkste eis, een autovrij Beursplein, gerealiseerd wordt. “Daarom ook zeggen we ‘ja, maar neen’. We vinden dat alternatieven, zoals een echt lussenplan, te weinig zijn onderzocht. Het is een schreeuw van mensen die zeggen: we zijn niet tevreden.”

Waar en wanneer de straatpicknick plaatsvindt, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?