Nieuwe school en 700 extra plaatsen in Stad Brussel

De Stad Brussel wil op termijn drie scholen in het Nederlandstalig onderwijs uitbreiden en zo 700 extra plaatsen creëren. De plannen voor een nieuwe school in de Vijfhoek blijven ook op tafel liggen. Al verwacht de Stad wel dat Vlaanderen en de VGC met centen over de brug komen.

"We mogen er fier op zijn dat de stad Brussel nog een van de zeldzame inrichtende machten is die een visie heeft op en de mogelijkheden heeft om het Nederlandstalig onderwijs uit te breiden," aldus Faouzia Hariche (PS), schepen van Onderwijs van de stad Brussel op een vraag van gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA). Naast de forse uitbreiding van drie scholen, wil de stad ook een gloednieuwe school in de Vijfhoek openen.

Eerst de uitbreidingen. Klavertje Vier in de Noordwijk krijgt prioriteit. Voor 2014 trekt de stad 2,4 miljoen euro uit voor 144 bijkomende plaatsen. Ze rekent op 1,92 miljoen subsidies. Maar eerst moet er een hypotheek gelicht worden - een buurman van de school is naar de Raad van State getrokken om de uitbreiding tegen te houden.

Zoektocht naar locatie
De Wittouckschool in Laken mag op 20 miljoen euro rekenen in 2016 om 192 leerlingen extra te onthalen. Eveneens in 2016 is er 30 miljoen euro voorzien om de Mutsaardschool, de Koningin Astridschool en het atheneum Karel Buls met 357 leerlingen uit te breiden. Tenminste als er geen nieuwe school in de Vijfhoek opgetrokken wordt.

"De vier projecten realiseren wordt een moeilijke klus," aldus Hariche, die er evenwel op rekent dat minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) en collegelid Guy Vanhengel (Open VLD) voor (een deel van) de centen voor het optrekken van de nieuwe school zorgen. De nieuwe school staat in het bestuursakkoord van de stad Brussel, maar een locatie vinden is binnen de Vijfhoek geen evidentie. De stad heeft wel al een plek op het oog maar wil om evidente redenen geen detalis geven zolang er geen zekerheid is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?