Nieuwe steunbetuiging voor hongerstakers aan Begijnhofkerk

© BRUZZ
11/07/2021

Voor de gesloten deuren van de Begijnhofkerk hebben zondagmiddag omstreeks 14 uur meer dan honderd sympathisanten van de mensen zonder papieren betoogd. Na 50 dagen hongerstaking wordt de situatie van de sans-papiers steeds kritieker, maar een oplossing lijkt nog niet in de maak.

Verschillende collectieven, solidariteitsbewegingen, vakbonden en burgers van over het hele land kwamen hun steun betuigen voor de hongerstakers. Op 23 mei begonnen ze aan hun actie begonnen in de hoop een collectieve regularisatie te bekomen.

Steeds kritieker

Tijdens de verschillende speeches onderstreepten de betogers dat de mensen zonder papieren op basis van hun opgebouwde leven hier een regularisatie verdienen. Tot nu toe geeft de overheid daar niet aan toe en de gezondheidssituatie van de hongerstakers wordt steeds kritieker. "Ze hebben posttraumatische symptomen, cognitieve problemen en ze worden depressief", vertelt coördinator Ahmed.

"Als het zo doorgaat en de overheid geen voortgang wil maken om samen uit de impasse te raken, kan het binnenkort fataal worden. We zijn niet in conflict. Er zijn geen winnaars of verliezers. We zijn allemaal winnaars, ook de overheid, indien ze regulariseren", vervolgt hij.

Onderhandelingen

De Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR) toonde zich vorige week tevreden over onderhandelingen met de overheid. Er werd een grondige discussie gevoerd over de mogelijkheid om bepaalde hindernissen voor de toekenning van een verblijfsvergunning weg te nemen, net als over 'uitzonderlijke omstandigheden' die ingeroepen kunnen worden.

Toch is er nog geen doorbraak: "Ze blijven spreken van geval per geval en individuele dossiers, maar dat zorgt voor arbitraire beslissingen", stelt Ahmed.

Acties

De acties volgen elkaar in dit vergevorderde stadium van de hongerstaking in hoog tempo op. Zaterdagavond nog werden er kaarsen gebrand op een symbolische doodskist voor de Begijnhofkerk. Er werden liedjes gezongen en speeches voorgedragen.

Op zondag bracht Albert Guigui een bezoek aan de Begijnhofkerk. Hij is de opperrabbijn van Brussel, verbonden aan de Centrale Israëlitische Consistorie van België. Ook trok het Collectif Artistes Actifs Béguinage naar de Nieuwstraat om daar de winkelende mensen op artistiek wijze op de hoogte te brengen van de hongerstaking.

Ook zaterdagavond kwamen heel wat mensen samen voor de Begijnhofkerk. Er werden speeches voorgedragen en liedjes gezongen (© Belga video).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni