Nieuwe strijkwinkel in Jette komt op dreef

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
26/12/2006
Wie geen tijd of zin heeft om zelf de strijk te doen, kan tegenwoordig met zijn versgewassen lakens en hemden naar de strijkwinkel. Ook in Jette opende het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) begin september zo'n winkel. Twee dames, voorheen werkloos, strijken er met zwier de ene wasmand na de andere.

Het PWA in Jette, dat tegenwoordig de Werkwinkel heet, zette twee jaar geleden een poetsdienst op poten, die met het systeem van dienstencheques werkt. Inmiddels zijn er 37 poetsvrouwen aan de slag, die samen drieduizend werkuren per maand presteren. André Bulens, die sinds maart van dit jaar de Werkwinkel coördineert, kwam in de zomer tot de vaststelling dat er in het noorden van Brussel ook behoefte was aan een strijkatelier.

In een industrieel pand aan de Wemmelsesteenweg huurde hij een kleine ruimte, groot genoeg om er één bureautje en twee strijktafels in te zetten. Hij trok Véronique De Vos aan om het atelier te leiden. De Vos genoot een koksopleiding en werkte tien jaar lang als kokkin. Daarna had ze een tijdlang een eigen taverne en werkte ze op de klachtendienst van Sibelga. Toen Bulens haar aanzocht voor de strijkwinkel, was ze werkloos. Het strijkproject is immers bedoeld om werklozen weer aan het werk te helpen.

De Vos, die inmiddels hulp gekregen heeft van een tweede strijkster, is heel tevreden met haar nieuwe baan. "Ik strijk nu eenmaal erg graag. Thuis doe ik het ook met plezier, meestal voor de televisie dan. Het is een mooi beroep, een oud beroep ook. Mijn overgrootmoeder heeft nog gewerkt als repasseuse. Het is wel grappig dat ik het nu ook doe."

Promotie
Hoe je een goede strijkster wordt? "Ik heb er nooit enige opleiding voor gekregen," zegt De Vos lachend. "Strijken krijg je onder de knie door het vaak te doen. Ik heb het van mijn moeder geleerd. Als kind ben ik begonnen met zakdoekjes te strijken."

Wat natuurlijk ook helpt, is een degelijke uitrusting. "In sommige strijkwinkels wordt gestreken op gewone strijkplanken. Wij werken met professionele strijkbouten en -planken, van Italiaanse makelij."
De Vos geeft een kleine demonstratie. "Deze strijkplank kan verwarmd worden tot 90 graden. En als je met je voet op de pedaal beneden duwt, dan wordt het linnen als het ware opgezogen door de plank zodat het mooi glad is en dus makkelijk om te strijken. En dan is er nog het ijzer zelf." De Vos drukt op een knopje en er verschijnt meteen een gigantische wolk stoom. "Thuis doe ik gemakkelijk vijftien minuten over een hemd. Met deze toestellen is het in minder dan vijf minuten gebeurd."

Inmiddels heeft het strijkatelier zo'n vijftig vaste klanten. De meesten komen uit Jette, maar er zijn ook mensen bij uit Brussel-stad en Meise. "De meeste zijn tweeverdieners, vaak met kinderen. In het weekend wassen ze en 's maandags brengen ze de was - vooral hemden en broeken - binnen om te strijken. Na twee dagen kunnen ze hun spullen weer ophalen."

Voor hemden heeft de klant de keus: op een hanger of netjes gevouwen. "Sommigen hebben speciale verzoeken. Zo vroeg iemand om alle hemden op 23 centimeter te vouwen. Dan paste het mooi in zijn kleerkast. Dat hebben we dan maar gedaan, in het begin met de meetlat erbij."

Een hemd laten strijken kost 0,95 euro, een kussensloop 0,30 euro, een groot dekbedovertrek 1,37 euro. Maar de uiteindelijke prijs ligt lager, want er kan alleen betaald worden met dienstencheques, en die zijn fiscaal aftrekbaar.

Momenteel loopt er bovendien een eindejaarspromotie: min tien procent. Het is een manier om nog meer mensen over de streep te trekken. Want het atelier wil zijn klantenbestand nog flink uitbreiden, zodat er een pak meer strijksters aan de slag kunnen.

Ophaaldienst
Bulens denkt ook al na over aanverwante diensten. "Wassen mogen we niet. Dat zou te veel concurrentie zijn voor de commerciële wasserijen. Maar klein verstelwerk zouden we er wel bij kunnen doen. Daar is ook vraag naar."

Ook een ophaaldienst zou van pas komen: "Heel handig voor bejaarde mensen. Maar voorlopig beschikken we niet over een eigen bestelwagen."

En dan zijn er nog de bedrijven. "Die willen we ook graag aanspreken. De horeca bijvoorbeeld. Daar zit veel strijkwerk, denk maar aan al die tafelkleden en handdoeken. Maar dan moeten we hier eerst de mogelijkheid creëren om cash te betalen. Bedrijven kunnen immers niet met dienstencheques werken. Dat is dus toekomstmuziek."


:: Strijkwinkel, Wemmelsesteenweg 249, 1090 Jette, 02-420.11.95.
Werkwinkel, Léon Theodorstraat 204, 1090 Jette, 02-421.65.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni