Nieuwe terreurverdachte Tabaouni in juli al in Brussel gearresteerd

terreurdreiging Brussel terreurdreiging Brussel
© Ivan Put
© Ivan Put

In het terreurdossier is de naam van een nieuwe verdachte opgedoken: de Marokkaan Abid Tabaouni werd na een eerdere ontsnapping in Oostenrijk in juli opgepakt in Brussel. Hij zou samen met twee kompanen Adel Haddadi en Muhammad Usman nieuwe aanslagen in Europese steden hebben voorbereid. Tabaouni werd in augustus al uitgeleverd aan Oostenrijk, bevestigt het federaal parket.

.Volgens CNN, dat zich baseert op de verhoren van Haddadi en Usman, reisden die twee naar Europa in het gezelschap van Ahmad al-Mohammad en Mohamad al-Mahmod, twee terroristen die zich opbliezen bij het Stade de France. De vier raakten in oktober Europa binnen tussen tientallen vluchtelingen in een bootje.

Al-Mohammad en al-Mahmod slaagden erin verder te reizen, maar Haddadi en Usman werden onderschept en bijna een maand vastgehouden in Griekenland. Dat zou volgens CNN hun deelname aan de aanslagen in Parijs hebben verhinderd. CNN concludeert op basis van de verhoren dat van de twee verdachten dat de aanslagen naast Parijs ook doelwitten in Nederland en andere plaatsen in Frankrijk, zoals shoppingcentra, hadden moeten treffen. Precieze locaties geeft CNN niet.

Eind oktober werden Haddadi en Usman vrijgelaten in Griekenland en zetten ze hun tocht door Europa verder. De dag na de aanslagen in Parijs arriveerden de twee in een vluchtelingencentrum in het Oostenrijkse Salzburg, waar ze wekenlang wachtten, informatie zochten over treinen naar Parijs en contacten in Belgiƫ en Frankrijk belden.

Ze bleken ook te wachten op een derde man, Abid Tabaouni. Die arriveerde op 10 december, waarop de politie het centrum binnenviel en Haddadi en Usman arresteerde. Tabaouni kon ontsnappen. Het federaal parket bevestigt nu dat Tabaouni in juli in Belgiƫ werd opgepakt, op basis van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat door Oostenrijk was uitgeschreven. "Dat EAB werd uitvoerbaar verklaard en de man is in augustus al aan Oostenrijk overgeleverd", klinkt het, nadat CNN eerder foutief meldde dat de verdachte nog moest uitgeleverd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?