Nieuwe toekomst wenkt voor hippodroom

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

De restauratie van de Hippodroom van Bosvoorde gaat vooruit. Ondertussen is ook het vergunningsdossier ingediend voor de verdere herontwikkeling van de site tot recreatief park. In het najaar komt er al een tijdelijke bar op het dakterras van de vernieuwde grote tribune.

De toevallige passant is het misschien nog niet opgevallen want de oude toegangspoort ligt er nog onaangeroerd bij, maar binnenin heeft de oude renbaan van Bosvoorde haar glorie van weleer teruggevonden. Na jarenlange verwaarlozing schitteren de grote tribune en het weeglokaal opnieuw in de lentezon.

Het Gewest investeerde bijna 7 miljoen in de restauratie via de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting MSI (de vroegere MVV, Maatschappij voor de Verwerving van Vastgoed). De werkzaamheden zouden in de loop van het voorjaar afgerond moeten worden. “Dat is sneller dan gepland, en het budget is niet helemaal gebruikt”, zegt een trotse MSI-directeur Gilles Delforge.

Aan de restauratie werkten tal van gespecialiseerde bedrijven mee. Beroepen zoals steenhouwer en siersmid werden in ere hersteld. De daken en ramen moesten bijna volledig gereconstrueerd worden. “We doen dat zoveel mogelijk met de materialen en methoden van toen, in samenspraak met Monumenten en Landschappen”, zegt André Verstraeten van de MSI.

De geklasseerde gebouwen van de renbaan dateren van het einde van de 19de eeuw, maar werden verbouwd in 1920 en in 1940. De toevoegingen uit dat laatste jaar dragen een modernistische stempel. “We hebben geprobeerd om de verschillende stijlen in ere te herstellen”, aldus nog Verstraeten.

De restauratie is nog maar de eerste stap. Het privébedrijf dat de site voor 15 jaar in concessie kreeg, zal de renbaan verder ombouwen tot een recreatief park met de naam Droh!me. Dat activiteiten zullen passen binnen de lijnen die zijn uitgezet door het Gewest. “Het park moet toegankelijk zijn voor alle lagen van de bevolking, en uitgroeien tot een echte toegangspoort tot het Zoniënwoud, een overgangszone tussen stad en bos”, aldus minister-president Rudi Vervoort (PS).

Concreet komt er onder meer een grote speeltuin, een klimmuur en een synthetische schaatspiste. Het voormalige weeglokaal, waar het gewicht van de paardrijders werd gecontroleerd, wordt een brasserie. De golfactiviteit blijft bestaan, maar moet een beetje terrein prijsgeven. Verder komt er een uitkijktoren van 40 meter. Die zal uitzicht bieden over het woud, maar ook over de stad. Waaghalzen kunnen opnieuw naar beneden zoeven met een deathride.

In afwachting van de nodige vergunningen zullen vanaf de zomer al activiteiten georganiseerd worden. Er komen ponywandelingen en geleide bezoeken. Vanaf 15 augustus komt er ook een tijdelijke bar op het dakterras boven de grote tribune.

Op termijn moet Droh!me jaarlijks 250.000 bezoekers lokken. Met de golfclub en wandelaars uit de buurt zit de site overigens nu al aan 100.000 bezoekers per jaar.

Op maandag 21 maart worden de plannen uitgebreid voorgesteld aan de buurtbewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?