NMBS belooft dan toch snelle renovatie voor station Vilvoorde

© Bram Van de Velde

Het station van Vilvoorde wordt dan toch op korte termijn gerenoveerd. Dat moet blijken uit een brief van NMBS-baas Jo Cornu die De Standaard kon inkijken. Burgemeester Hans Bonte (SP.A) blijft kritisch, want wanneer de werkzaamheden zullen starten is nog altijd niet duidelijk.

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) klaagt al langer over de staat van het station van Vilvoorde. De stad kreeg geen gehoor bij de NMBS of Infrabel, en dreigde sindsdien met dwangsommen als de werkzaamheden niet snel zouden starten. 

Dat lijkt zijn effect niet te missen, want de baas van de NMBS, Jo Cornu, belooft nu om toch werk te maken van de dringendste werkzaamheden. Daarna zouden de perrons gerenoveerd worden, en pas daarna zouden de grotere werkzaamheden starten die nodig zijn om een nieuwe doorgang te maken onder de perrons. 

Veiligheid en toegankelijkheid 
Welke werkzaamheden eerst zullen starten, is voor burgemeester Hans Bonte nog niet duidelijk. "Ik ben niet genoeg technisch onderlegd om een opdeling te maken in de werkzaamheden, maar het spreekt voor zich dat alles wat het station veiliger en toegankelijker maakt voor mij prioritair is. Anderzijds zijn een nieuwe ondertunneling en roltrappen of liften ook echt nodig." 

De burgemeester zit midden volgende maand al samen met de NMBS om de fasering van de werken te bespreken. 

Weinig vertrouwen 
Er zit dus spoed achter, maar dat betekent niet dat ook de werkzaamheden snel zullen starten.

"De gesprekken met de NMBS over de renovatie van dit station lopen al sinds 2008. Men heeft in de loop van de jaren al verschillende vergunningen gekregen, vorig jaar was er de ambitie om in augustus te starten met de renovatie. We zijn nu een jaar verder, veel vertrouwen is er niet meer."

Toch sluit Bonte nog voorzichtig positief af: "Na een maandenlange stilte is er nu wel een opening. Dat stemt mij hoopvol, maar ik blijf toch kritisch."

Het station van Vilvoorde is al langer bouwvallig. Volgens Bonte is de bouwvalligheid zelfs een gevaar voor de treinreiziger. Hij dreigde er in het verleden ook al mee het station te sluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?