NMBS wil overleg over koninklijk station

© tvbrussel
02/07/2008
Het koninklijk treinstation van Laken is aan het verloederen. De NMBS staat in voor het onderhoud, maar vandalen beschadigen het gebouw keer op keer. Het koninklijk treinstation is een beschermd monument, en daardoor is het moeilijk om gepaste maatregelen te nemen.

Het koninklijk station is buiten gebruik gesteld in september 2001. Sindsdien valt het gebouw ten prooi aan vandalen. Die gooiden de ramen in en bekladden de gevel met graffiti.

De NMBS Holding staat in voor het onderhoud van het gebouw, maar voelt zich machteloos. "We zorgen dat het gebouw in stand wordt gehouden," zegt woordvoerster Leen Uyterhoeven. "We hebben daar grote investeringen gedaan, zo hebben we het dak vernieuwd. Dat kost tienduizenden euro's. Maar nog niet zo lang geleden is er weer zwaar huisgehouden."

Koning Leopold II liet het koninklijk station bouwen in 1873 op de lijn Brussel-Jette. In 1996 werd het een beschermd gebouw. En net dat maakt het de NMBS Holding moeilijk om maatregelen te nemen.

"Wat we ook doen, moeten we in overleg doen met de dienst Monumenten en Landschappen, en met het paleis. We kunnen daar dus niet zomaar snel een camera zetten," aldus Uyterhoeven.

De NMBS Holding wil snel aan tafel gaan zitten met beide partijen om tot een structurele oplossing te komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie