Het gebouw in kwestie in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Nog altijd bijna 900 Oekraïense vluchtelingen in transitcentrum

© Belga
25/07/2022

In het transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe zitten nog altijd zo'n 889 Oekraïense vluchtelingen die op zoek zijn naar een opvangplaats. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Rode Kruis Vlaanderen. Meer dan vier op tien zit er al 26 dagen of langer, sommigen zelfs al twee maanden. De doorstroming naar de lokale opvanginitiatieven verloopt dus nog altijd moeizaam.

Het transitcentrum werd opgezet door het Rode Kruis, in opdracht van Fedasil. De bedoeling van het centrum is om een tussenstop te creëren tussen de registratie van de Oekraïners aan de Heizel en een van de lokale opvanginitiatieven.

Maar de doorstroming verloopt alsmaar moeizamer. Eerder deze maand was er nog een piek van meer dan 1.000 vluchtelingen die geen vaste verblijfplaats vonden. Fedasil heeft in een brief aan de bewoners van het transitcentrum gevraagd om zelf op zoek te gaan naar een oplossing. "Sindsdien is er een lichte uitstroom geweest, het aantal vluchtelingen in Ariane daalde met ongeveer 200 mensen", zegt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen.

Toch blijft de doorstroming naar de gemeenten stroef verlopen: meer dan 40 procent van de Oekraïners zit immers al 26 dagen of langer in het transitcentrum. "Noch het gebouw, noch de processen, noch de middelen zijn daarop voorzien", stelde het Rode Kruis eerder aan de kaak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie