| Dirk Vannetelbosch is al 18 jaar priester in de Jetse Sint-Pieterskerk.

Nog één Brusselse middernachtmis in het Nederlands: ‘Laat ons perspectief houden'

SD
24/12/2021
Updated: 25/12/2021 14.42u

Al 18 jaar houdt priester Dirk Vannetelbosch (56) de middernachtmis in de Sint-Pieterskerk in Jette. Terwijl de kerkgangers die vorig jaar nog noodgedwongen digitaal moesten volgen, mogen ze die viering dit jaar wel fysiek bijwonen. In de Sint-Martinuskerk in Ganshoren werd op kerstochtend een live misviering georganiseerd. Vannetelbosch' kerstboodschap: "Als we in klein jeezeke zijn ogen kijken, moet er bij ons zich hetzelfde vlammetje ontvouwen zodat we met dezelfde warmte en menselijkheid in de ogen kijken van mensen die alleen zijn of niet veel hebben."

Van middernacht tot ongeveer 1 uur ‘s nachts vindt dit jaar opnieuw de middernachtmis plaats in de Sint-Pieterskerk in Jette, zij het met anderhalve meter afstand en maximaal 200 kerkgangers. Dat is toch al een pak beter dan vorig jaar, toen de viering vanwege de coronamaatregelen enkel op YouTube te volgen was. Toch zijn er enkele tradities weggevallen. “Voor corona kwamen wij na de middernachtmis buiten en dan stonden er moslims met koekjes en thee ons op te wachten, maar dat gaat niet meer."

Ook een diner zit er door het virus dit jaar niet in. “Vanavond ga ik mijn patatten schillen om straks op te eten met een collega. Wat er overblijft, gaat morgen in de puree”, zegt Vannetelbosch. Traditioneel worden er spullen gedoneerd die de kerk op kerstdag verdeeld onder armen. “Mensen doneren massaal. Dat gaat dan van douchegels en waszeep tot mutsen en sjaals.”

Hart onder de riem

De priester vindt het vooral nodig om vlak voor Kerstmis enkele mensen nog een hart onder de riem te steken. “Straks bel ik ook nog even naar mensen waarvan ik weet dat ze het nodig hebben, die bijvoorbeeld met een een zware ziekte te kampen hebben of alleenstaande zijn,” vertelt hij vrijdag in de vooravond.

De middernachtmis in de Sint-Pieterskerk is volgens Vannetelbosch de enige kerk in Brussel waar dat in het Nederlands gebeurt. Voor wie een middernachtmis in het Frans wil volgen, zouden er nog een tiental in Brussel te vinden zijn.

sint-pieterskerk_middernachtmis_jette_24-12-2021.jpg

| De Sint-Pieterskerk in Jette is voor de feestelijke gelegenheid volledig versierd.

Kerstboodschap

De kerstboodschap die de priester wil uitdragen? “Als we in klein jeezeke zijn ogen kijken, moet er bij ons hetzelfde vlammetje ontvouwen zodat we met dezelfde warmte en menselijkheid in de ogen kijken van mensen die alleen zijn of niet veel hebben. En dat we de mensen in de zorg - in het bijzonder de verplegers en dokters van het UZ Brussel - die zich al twee jaar uit de naad werken een warm hart toedragen.”

Ook al was het voor velen een moeilijk jaar, en hebben ook de kerken zich vaak moeten aanpassen aan de coronamaatregelen, toch houdt de priester de hoop erin. “Laat ons perspectief houden. Als het niet vandaag is, dan morgen.”

Met die kerstboodschap gaat pastoor Johan Dobbelaere van de Sint-Martinuskerk in Ganshoren volledig akkoord. Daar werd op kerstochtend ook een kerstviering in het Nederlands gehouden. Die stond met als thema ‘Goed nieuws weerklinkt’ in het teken van vrijheid en solidariteit (zie onderstaande video)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Jette , Samenleving , Kerstmis , religie , Sint-Pieterskerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni