Nog een nieuw gebouw voor Vlaamse ambtenaren tegen 2025

© BRUZZ-Google

Duizenden Vlaamse ambtenaren die momenteel werken in het Brusselse Ellips-, Arenberg- of Ferrarisgebouw zullen tegen 2025 verhuizen naar een nieuw kantoorgebouw in Brussel. Bedoeling is om nog maar drie grote kantoorgebouwen te behouden in Brussel: het toekomstige Herman Teirlinckgebouw, het Hendrik Consciencegebouw en een nog te bepalen pand.

Dat staat in een conceptnota die de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. De grote lijnen van de nota staan te lezen op 13, het online-nieuwskanaal van en voor het personeel van de Vlaamse overheid.

Op dit moment zijn de Vlaamse ambtenaren in Brussel gehuisvest over verschillende kantoorgebouwen op diverse locaties. De meeste ambtenaren werken in de Noordwijk, waar de Vlaamse overheid verschillende kantoorgebouwen huurt.

Drie grote kantoorgebouwen
De huurcontracten van de gebouwen Arenberg en Ellips lopen af in 2023 en 2024. Daarnaast is het Ferrarisgebouw aan renovatie toe. In de plannen van de Vlaamse regering is het de bedoeling om maar drie grote kantoorgebouwen te behouden in Brussel: het Herman Teirlinckgebouw (VAC of Vlaams Administratief Centrum Brussel), het Hendrik Consciencegebouw en een derde, nog te bepalen gebouw. Dat derde gebouw moet dan het Ellips-, Arenberg- en Ferrarisgebouw vervangen.

Op die manier wordt het aantal gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel beperkt. Dat heeft een aantal voordelen, denk bijvoorbeeld aan de schaalvoordelen, de kostenbesparing en de samenwerking tussen verschillende entiteiten. Het nieuwe gebouw moet ook een voorbeeldfunctie krijgen, met name op het vlak van duurzaamheid en toegankelijkheid.

Ferrarisgebouw
De conceptnota schetst een aantal mogelijke scenario's, zoals een nieuwbouw op de site van het Ferrarisgebouw, een nieuw gebouw huren, een grondige renovatie van het Ferrarisgebouw plus een extra huurgebouw.

"Voorkeurscenario is de inhuring van een nieuw kantoorgebouw. Die optie heeft als voordeel dat de timing van de verhuisbewegingen goed op elkaar afgestemd kan worden. Extra voordeel is dat de personeelsleden van Ferraris niet tijdelijk gehuisvest moeten worden en dus slechts één keer moeten verhuizen", legt Frank Geets, administrateur van het Facilitair Bedrijf, uit aan 13.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?