Politie BRUZZ 1526

Nog geen akkoord over politiezone West: 'Goede wil en beloftes volstaan niet'

FVDE
© BRUZZ
09/01/2017

Er is nog steeds geen akkoord tussen de politiezone West, de verantwoordelijke burgemeesters en de vakbonden. De interventiedienst van de zone is zwaar onderbemand, en vorige week meldden de dag- en nachtploegen zich collectief ziek uit protest. De burgemeesters proberen om extra agenten te voorzien, maar concrete maatregelen zijn er nog niet.

Het tekort bij de interventiediensten van de zone West (Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg) is groot: er ontbreken 11 hoofdinspecteurs op een totaal van 24 en 32 inspecteurs op een totaal van 140. Nadat de dienst zich donderdag en vrijdag collectief ziek meldde, vond er maandag een overleg plaats. Daaruit moest een akkoord over extra manschappen voortvloeien, zowel via externe aanwervingen als via interne verschuivingen in de zone.

'Bleef bij mooie woorden'
Maar de partijen gingen maandagavond zonder akkoord uit elkaar. De burgemeesters gaven geen commentaar, en wouden enkel kwijt dat de gesprekken constructief verlopen. Kris Verstraeten van vakbond VSOA was minder positief: "Er zijn een paar beloftes en engagementen op tafel gelegd, maar die zijn jammer genoeg weinig concreet. Er zijn veel mooie woorden gezegd, maar daar bleef het bij. Men verwees naar de gebrekkige financiering of de falende rekrutering, en dat klopt wel, maar toch kunnen de gemeenten zelf ook meer doen."

Volgens Verstraeten stelt het politiecollege niet de juiste prioriteiten. "De beschikbare middelen worden nu aangewend om de wijkcommissariaten te bemannen, en de middelen zijn niet gelijk verdeeld. Er is bij bepaalde diensten een klein tekort en bij de interventiediensten een groot tekort, maar blijkbaar vindt men het belangrijker om eerst die kleine tekorten aan te pakken", aldus de vakbondsman.

De gemeenten zouden proberen om via de Brusselse en federale regering extra geld los te weken om nieuwe aanwervingen te doen, maar het is niet duidelijk over hoeveel geld het gaat of hoeveel manschappen daarmee aangetrokken kunnen worden.

Voogdij
Een van de moeilijkheden is dat vier van de vijf gemeenten in de zone financiële problemen hebben, en daarom onder voogdij van het Brussels Gewest staan. Maar dat is geen excuus, volgens Verstraeten: "In Molenbeek is vorige week gebleken dat er een uitstaande schuld is van 500.000 euro voor niet-geïnde GAS-boetes. Dan op hetzelfde moment komen vertellen dat er geen budgetten zijn voor extra aanwervingen, is moeilijk uit te leggen aan de mensen."

Dinsdagvoormiddag wordt er opnieuw gepraat. "Dan hopen we meer duidelijkheid te krijgen over de budgetten en de aantallen. Deze situatie kan alleszins niet lang blijven duren, want de agenten zitten op hun tandvlees. De actie van vorige week kwam spontaan vanuit de basis. Ik weet niet hoe de mensen gaan reageren als er in de volgende dagen geen concrete oplossing komt. Goede wil en beloftes gaan niet volstaan", besluit Verstraeten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni