Nog geen duidelijkheid over toelating voor 'Freedom Convoy' in Brussel

© Mosbo6 via Wikimedia Commons
| Het verkeer door de Canadese hoofdstad Ottawa is al enkele dagen geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs.

In België en in verschillende Europese hoofdsteden is een oproep gelanceerd om op maandag 14 februari, net zoals in de Canadese hoofdstad Ottawa, een "Freedom Convoy" te houden van vrachtwagenchauffeurs en automobilisten. De Brusselse politie is op de hoogte, maar wil nog niet communiceren over een mogelijke aanvraag en toelating voor de proteststoet.

Een oproep gaat rond via sociale media om volgende week met honderden tot duizenden truckers en andere bestuurders af te zakken naar de hoofdstad en die mogelijk te bezetten. Met die actie pleiten ze voor hun vrijheden.

Ze eisen het recht om vrij te reizen, vrij te spreken, eigen gezondheidskeuzes te maken en willen de coronawetten opheffen. Het gaat om een vreedzame actie, valt op sociale media te lezen.

"We zijn op de hoogte van het feit dat er een oproep is in alle Europese hoofdsteden om af te zakken naar Brussel op zondagavond, om dan een konvooi te vormen. We communiceren pas later deze week over een mogelijke aanvraag en toelating voor de actie", zegt een woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad Elsene.

In de Canadese hoofdstad Ottawa protesteren vrachtwagenchauffeurs al meer dan een week tegen de coronamaatregelen en vaccinatieplicht.

Het heeft ertoe geleid dat de burgemeester van Ottawa de noodtoestand heeft afgekondigd, omdat de veiligheid van de bewoners niet gegarandeerd kan worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?