Begraafplaats Schaarbeek Mohammedaans Perceel

| Een islamitisch perceel in het multiconfessionele perceel in Schaarbeek.

Nog maar 40 begrafenissen in lijkwade in Brussel

HD
© BRUZZ
31/10/2019

Begraven worden in een lijkwade is sinds januari 2019 toegestaan in Brussel. De wet kwam er om tegemoet te komen aan de vele moslims en joden die religieus willen begraven worden in Brussel. Voorheen moesten die vaak uitwijken naar hun land van herkomst. Maar slechts 40 gevallen in een jaar tijd wijst misschien op een gebrek aan kennis over de nieuwe wet.

Dat bericht La Capitale.

Volgens de krant is er nog maar in 40 gevallen gebruik gemaakt van de lijkwade-optie. Ze baseren hun telling het multiconfessionele kerkhof in Schaarbeek. In Jette, waar er ook een klein multiconfessioneel perceel is, heeft nog niemand van de optie gebruik gemaakt.

Volgens Ryan Zian, een medewerker in Schaarbeek, is de nieuwe optie nog te weinig gekend: “We doen het wel meer en meer. Maar veel mensen zijn gewoon niet op de hoogte, als mensen zien dat we het aanbieden zeggen ze ‘wij ook’. Maar families vragen er zelfs niet naar want ze denken dat het nog verboden is.”

De directeur van het kerkhof overweegt nu om een brief naar de moslimexecutieven te sturen om de optie bekender te maken bij Brusselse moslims. Het multiconfessionele kerkhof zelf heeft wel steeds meer succes, zegt Ryan Zian: “In 2018 hadden we hier 343 begrafenissen, in 2019 zullen het er zeker 400 worden”.

Bij een religieuze begrafenis met lijkwade wordt de overledene gewikkeld in doeken. De traditie wil dat er een niet-genaaide lijkwade gebruikt wordt, die bij voorkeur wit is. Het lichaam wordt in het graf gepositioneerd met de blik naar Mekka op hun rechterzijde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , multiconfessionele begraafplaats , begraafplaats , lijkwade

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni