'Nog slechts een everzwijn in Zoniënwoud'

Leefmilieu Brussel vermoedt dat er nog slechts één everzwijn ronddoolt in het Zoniënwoud nadat vorige week een soortgenoot is overreden. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) werkt ondertussen aan een 'gediversifieerd everzwijnbeheer'.

Sinds enkele jaren worden opnieuw everzwijnen gespot in het Zoniënwoud. Op een bepaald moment is hun aantal zelfs op vijftien à dertig geschat. Maar recenter zijn er slechts twee everzwijnen waargenomen. Bovendien is er vorige week een overreden. "We denken dat er nu nog maar een everzwijn over is, maar omdat de dieren zo schuw zijn en niet opvallen is het moeilijk om ze echt te tellen," zegt Olivier Beck van Leefmilieu Brussel aan brusselnieuws.be.

Hoe dan ook is het everzwijn, net als andere grote zoogdieren, in West-Europa aan een bescheiden opmars bezig. Hoog tijd dus om een beheersvisie voor het everzwijn in Vlaanderen op te stellen, vond Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V).

"De aanwezigheid van everzwijnen bewijst dat het weer beter gaat met de natuur in Vlaanderen," zegt ze in een mededeling. "Maar in een verstedelijkte omgeving spelen niet alleen natuurbelangen een rol. De aanwezigheid van het everzwijn is maatschappelijk en economisch niet altijd verdedigbaar. Daarom is een gediversifieerd everzwijnbeheer in Vlaanderen, afhankelijk van de lokale omstandigheden, aangewezen."

Nultolerantie voor everzwijnen
Concreet wil Schauvliege zones afbakenen waar everzwijnen gecontroleerd toegelaten worden. Elders zou dan worden gestreefd naar nultolerantie.

Het Zoniëwoud, dat zich uitstrekt over de drie gewesten, wil in elk geval een thuishaven bieden voor wilde zwijnen. "De everzwijnen zijn hier meer dan welkom en we hopen dat nog meer wilde zwijnen hun weg naar het woud zullen vinden," klinkt het nog bij Leefmilieu Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?