Non-profitsector gaat dinsdag opnieuw de straat op: 'Personeelstekorten zijn gigantisch'

180dfdbb-20191025manifestatievandenon-profitsectorophetdebrouckerepleinacvcphotonews.jpg
© PhotoNews
| De non-profitsector houdt op dinsdag 13 juni een nationale betoging (archiefbeeld).
© PhotoNews
| De non-profitsector houdt op dinsdag 13 juni een nationale betoging (archiefbeeld).
Updated: 13-06-2023 - 07:47

Voor de tweede keer dit jaar betoogt de non-profitsector in Brussel. De vakbonden verwachten dinsdag tussen 10.000 en 20.000 manifestanten die snel maatregelen eisen om onder meer de personeelstekorten in de sector te kunnen aanpakken.

De sector, waar onder andere ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuisverpleging, kinderopvang, jeugdhulp en maatwerkbedrijven onder vallen, kwam eind januari al op straat. De bevoegde ministers toonden toen wel begrip, maar "ze maakten ons ook duidelijk dat er geen bereidheid was om middelen vrij te maken", aldus de socialistische vakbond BBTK. Pas na de verkiezingen midden 2024 zou die bereidheid er zijn, zegt de vakbond.

"Maar we kunnen niet wachten tot na de verkiezingen", zegt Olivier Remy, algemeen coördinator van de christelijke vakbond ACV Puls. "We vragen de verschillende regeringen om op kortere termijn al bijkomende maatregelen te nemen. Na de verkiezingen moet er werk gemaakt worden van een toekomstplan voor de langere termijn."

Ook de liberale vakbond vindt wachten "onaanvaardbaar". "De personeelsproblemen zijn gigantisch", zegt Gert Van Hees van ACLVB.

Afdelingen sluiten

De uitstroom van werknemers neemt toe en de instroom kan niet volgen, klinkt het bij de vakbonden. Er is sprake van afwezigheidscijfers tot 15 procent, wat de werkdruk op de werknemers nog verder verhoogt. De voorbije weken waren er bijvoorbeeld berichten over ziekenhuizen die afdelingen moeten sluiten omdat er te weinig personeel is.

"Het aanbod is ontoereikend, de wachtlijsten zijn lang. Werknemers werken hard en flexibel en kunnen niet altijd de kwaliteit bieden die ze willen. Velen stappen uitgeput of gefrustreerd uit de sector, terwijl er net meer handen nodig zijn", vat ACV Puls op zijn website samen.

Werkdruk te hoog

Uit een bevraging van de christelijke vakbond bij meer dan 1.600 werknemers uit diverse sectoren van zorg en welzijn bleek onlangs nog dat bijna drie vierde van de deelnemers de werkdruk als "structureel te hoog" ervaart. Dat weegt ook op de kwaliteit van de zorg: maar vier op de tien vinden dat ze stelselmatig de zorg- of de hulpverlening kunnen geven die nodig is.

De hele non-profitsector komt dinsdag op straat, dus zowel federaal als regionaal. "De eisen zijn vergelijkbaar", aldus Remy. De vakbonden vragen onder andere om meer personeel, met blijvende investeringen in zij-instroom, betere loon- en arbeidsvoorwaarden, meer aandacht voor het welzijn en de werkdruk van de werknemers en het wegwerken van wachtlijsten voor patiënten.

De socialistische vakbond eist ook een collectieve arbeidsduurvermindering naar een 32 urenweek, met behoud van loon. De hoop is dat er toch nog overlegd kan worden met de regeringen over extra maatregelen.

Hinder

De betoging start dinsdag omstreeks 10.30 uur aan het Brusselse Noordstation en trekt naar het Zuidstation. Eind januari telde de politie 18.000 manifestanten (de vakbonden kwamen aan 22.000), de bonden verwachten nu "tussen 10.000 en 20.000" deelnemers volgens de ene, "tussen 15.000 en 20.000" volgens de andere.

Brussel Mobiliteit waarschuwt alvast voor hinder langs het parcours, dat van de Koning Albert II-laan naar het Zuidstation loopt, via de Kleine Ring (R20) en de centrale lanen. De politie van zone Brussel Hoofdstad – Elsene raadt aan om de Kruidtuinlaan, Pachecolaan, Berlaimontlaan, Keizerinlaan, Keizerslaan, Cellebroersstraat, Bogaardenstraat, Lemonnierlaan en Europa-Esplanade ter vermijden.

9f963778-traject-betoging-13-juni.jpg
© Politiezone Hoofdstad Brussel - Elsene
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?