Noodweer: 'Mensen uit voertuigen gehaald in tunnels'

Het onweer en de zware regenval van gisterenavond zorgde ook in Brussel voor heel wat overlast. Ondergelopen metrostations en straten, afgesloten tunnels, blikseminslagen: de brandweer had de handen vol en moest iedereen op het terrein inzetten.

De Brusselse ordediensten maken de balans op na een uitgeregende dinsdag. Het is nog vroeg om concrete cijfers mee te geven, maar de brandweer moest zeker voor ongeveer vijfhonderd interventies uitrukken, zegt Malika Abbad van de Brusselse brandweer. “Door het vele werk konden we nog geen rapport opstellen. Iedereen werd op het terrein ingezet, we hebben dus ook niet onmiddellijk elke oproep kunnen beantwoorden. We moesten echt handelen volgens prioriteiten.”

Verschillende parkings en kelders waren ondergelopen, maar de prioriteit ging naar de tunnels. “We hebben in de tunnels ook mensen uit hun voertuigen moeten halen. Sommigen waren te bang om hun auto uit te stappen”, zegt Abbad.

Materiële schade

“De hele avond en nacht zijn we in de weer geweest”, vertelt ook Pierre Meys van de Brusselse brandweer. “De Woluwetunnel was helemaal ondergelopen, in Sint-Pïeters Leeuw was de noodtoestand afgekondigd en er woedde een hevige huizenbrand in Vorst nadat de bliksem daar was ingeslaan.” Hij bevestigt ook dat de inkomhallen van de metrostations Erasmus en Delta ondergelopen waren, een beeld dat u ook gisteren al kreeg te zien bij BRUZZ.

Meys verwacht dat de brandweer wel nog een tijdje in de weer zal zijn om alle problemen af te handelen. “Er is behoorlijk wat materiële schade. Zo sloeg op sommige plaatsen de bliksem in op schoorstenen en staan er nog veel kelders onder water. Ook enkele kelders van belangrijke of beschermde gebouwen hebben nog af te rekenen met wateroverlast.”

Woensdagochtend had de brandweer ook de handen nog vol met verschillende interventies in Herendal, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?