Noordwesten Brussel geteisterd door vliegtuiglawaai

© FM Brussel
14/08/2015

Sinds enkele weken worden de inwoners van Ganshoren, Neder-Over-Heembeek en Jette geteisterd door geluidsoverlast van vluchten. Volgens verschillende inwoners zijn de vluchten lager en veel frequenter sinds het begin van de zomervakantie.

De inwoners van de noordwestelijke gemeenten trekken aan de alarmbel. "Het is net een landingsbaan. Er komen om de twee minuten vliegtuigen heel laag over ons hoofd", zegt inwoonster van Ganshoren Sonja Peetermans aan FM Brussel, terwijl de vliegtuigen boven haar tuin duidelijk te horen waren. "Ze maken zich klaar voor de landing, wat heel veel lawaai betekent. Luiken gaan open, het landingsgestel komt naar beneden. Elke dag om de twee minuten een vliegtuig is niet uit te houden."

De gemeenteraad van Jette kan de herrie niet verhelpen. Vliegroutes zijn een federale materie. Maar uit protest heeft gemeente wel een motie gestemd die aan het Gewest en de federale regering is overgemaakt. Daarnaast vraagt de gemeente aan Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH), en de federale minister van Mobiliteit Galant (MR), om de nieuwe mobiele geluidsmeters te gebruiken in Jette.

Door renovatiewerkzaamheden aan enkele start- en landingsbanen op Brussels Airport krijgt het noordwesten van Brussel tijdelijk meer vluchten te verwerken. Brussels Airport laat weten dat de intensieve werkzaamheden eind deze week afgerond zijn.

Tegen september moet de hele renovatie klaar zijn.

Bekijk hieronder de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni