Noordwijk: 'Woningen maken kantoorwijk menselijker'

De laatste onbebouwde hectare in de Noordwijk raakt nu ook vol. Met vier torentjes van 62 meter hoog en 109 appartementen.

"The residence is set upon one of the most cosmopolitan places in Brussels. Its strategic situation gives it a priceless appreciation as much for the resident as for the investor. To live near the shops, public transport, professional space, cultural and sports substructures, green areas, schools... represents a more and more appreciated lifestyle." Zo klinkt het op de website van de vastgoedfirma Thomas & Piron. Die is zopas begonnen met de verkoop van Insula I. Dat zijn 52 appartementen en twaalf studio's in de hogere prijscategorie in de Noordwijk, aan de Simonsstraat.

Aan de bouw gaat een hele geschiedenis vooraf. Het is het laatste resterende stukje grond in de Noordwijk, die veertig jaar geleden voor het Manhattan-project van Paul Vanden Boeynants met de grond werd gelijkgemaakt. Het moest een wijk worden met wolkenkrabbers in navolging van New York en met autostrada's tot midden in de stad.

Veertig jaar later is de wijk zowat volgebouwd, bijna exclusief met kantoortorens. Op dit gegeerde stukje terrein aan de Simon Bolivarlaan na. Het was eigendom van Charlie De Pauw, maar zijn vastgoedgroep verkocht het enkele jaren geleden aan Fortis Real Estate. Die heeft er nu een kantorenproject van 75.000 vierkante meter op stapel staan. North Light (35.000 vierkante meter) is in aanbouw. Voor Pole Star (40.000 vierkante meter) is de bouwvergunning aangevraagd. Het gaat om twee H-vormige gebouwen van zo'n 62 meter hoog, van de hand van het architectenbureau Jaspers-Eyers & Partners. De gebouwen kunnen, als ze allebei vergunningen hebben, met elkaar in verbinding worden gebracht.

De bedoeling was om er de hoofdzetel van Fortis Bank onder te brengen, maar met de verkoop van de grootste bank van het land aan BNP Paribas is die zekerheid er niet meer. De onderhandelingen tussen Fortis Real Estate en Fortis Bank zijn volop bezig. Geeft dat geen resultaat, dan is er nog geen man overboord, "want de gebouwen zijn volledig marktconform, en dus niet op maat van Fortis alleen. We kunnen er nog alle kanten mee uit." Of ook de tweede toren (Pole Star) er komt, zal afhangen van de verdere evolutie van de kantorenmarkt. "We gaan niet bouwen als de markt verzadigd is," zeggen ze nog bij Fortis Real Estate.

Menselijker Manhattan

En dan de woningen. Die vormen een compensatie voor de kantoren die hier gebouwd worden. Projectontwikkelaar Thomas & Piron bouwt 45 appartementen voor de Stad Brussel. Deze week werd de eerste steen gelegd. Het gaat om middenklassewoningen die door de Stad voor een zacht prijsje verhuurd zullen worden.

Schepen van Stadseigendommen Mohamed Ouriaghli (PS) is blij dat er weer gewoond kan worden in de Noordwijk. "Het moet de Manhattanwijk een menselijker gezicht geven," zegt hij.

Wonen is een van de prioriteiten van de PS-CDH-coalitie in Brussel-stad. Ze wil deze legislatuur duizend woningen bouwen. Niet echt sociale woningen, "maar omdat ze net onder de marktprijs verhuurd worden, kunnen we wel de huurmarkt in bedwang houden. En door het wijzigen van de toewijzingscriteria kan ook iemand die werkloos is, een appartement van de Stad huren. Dat was vroeger niet mogelijk," zegt Ouriaghli.

45 appartementen aan de Simon Bolivarlaan, het lijkt weinig. Zeker in vergelijking met de 75.000 vierkante meter kantoor die erbij komt. Ouriaghli wijst op andere woonprojecten in buurt. "Er komen nog eens 45 woningen, een school en een consultatiebureau, zowel van (de Franstalige) ONE als van (het Nederlandstalige) Kind & Gezin, op de hoek met de Antwerpsesteenweg, en aan de Helihavenlaan komen nog eens vijftien woningen."

De Stad Brussel heeft in het kader van het socialehuisvestingsplan van staatssecretaris Françoise Dupuis (PS) een terrein aangeboden aan het Brussels Gewest waar 180 woningen gebouwd zullen worden, waarvan de helft sociale woningen. En tot slot bouwt projectontwikkelaar Thomas & Piron zelf ook 64 woningen (Insula I) die op de privémarkt verkocht zullen worden. Dat zijn samen net geen 350 gloednieuwe woningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?