Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel

| Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.

Noppen waarschuwt: ‘Aantal opnames in UZ Brussel meer dan verdubbeld'

EDB
© BRUZZ
11/03/2021

CEO van het UZ Brussel Marc Noppen maant aan tot voorzichtigheid. Hoewel de hospitalisaties in het UZ Brussel niet even spectaculair stijgen als tijdens de tweede golf, is het aantal opnames in twee weken tijd meer dan verdubbeld. In de andere Brusselse ziekenhuizen spreekt men van een stabilisatie.

Op 10 maart lagen er in België in totaal 1.947 coronapatiënten in de ziekenhuizen. In de Brusselse ziekenhuizen nam het aantal patiënten lichtjes toe tegenover de dag voordien. Volgens CEO van het UZ Brussel Marc Noppen is er in zijn ziekenhuis de laatste twee tot drie weken opnieuw sprake van een stijging.

“De cijfers gaan niet steil omhoog, maar blijven wel op een hoger plateau hangen. Ter vergelijking: een tweetal weken geleden hadden we zo’n 20 patiënten. Vandaag schommelt het steevast tussen de 45 en de 53 opgenomen patiënten. Ook de ernst van de ziekte lijkt toe te nemen,” klinkt het.

"We weten dat er een enorme politieke druk is om versoepelingen door te voeren."

CEO van het UZ Brussel Marc Noppen

Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel

Noppen vermeldt dat het ziekenhuis woensdag besliste haar capaciteit met twee extra bedden op te schalen. “Het aantal positieve testen in de omgeving is niet aan een daling toe. Het lijkt ook om erg lokale uitbraken te gaan. Zo kreeg ik te horen dat er in Wemmel een uitbraak geweest is bij een hoop jongeren. Mogelijk besmetten zij ook hun ouders.”

Noppen geeft toe dat de ongerustheid bij aanvang van de tweede golf groter was dan vandaag. “Maar dat zal enkel zo blijven indien de maatregelen worden behouden zoals ze zijn. We weten echter dat er een enorme politieke druk is om versoepelingen door te voeren. Dat maakt ons wel ongerust.”

Onvoorspelbaar

Bij andere Brusselse ziekenhuizen weerklinkt vooral dat er sprake is van een stabilisatie. “Bij ons zijn de cijfers al enkele weken stabiel,” vertelt woordvoerster Elke Colpaert van de Kliniek Sint-Jan. “Die zijn ook beduidend lager dan tijdens de tweede golf.”

“Tijdens de tweede helft van januari waren we een pak ongeruster, maar het is natuurlijk onvoorspelbaar. We hebben de indruk dat de cijfers vandaag ook meer variëren per ziekenhuis,” aldus Colpaert.

"De situatie kan snel wijzigen."

communicatieverantwoordelijke Jessica Mutaharugamba, Irisziekenhuizen Zuid

Bij de Irisziekenhuizen Zuid blijven ze oplettend, vertelt communicatieverantwoordelijke Jessica Mutaharugamba. “Nadat de hospitalisaties eind februari snel toenamen – we gingen in één week tijd van 20 naar 40 opnames – stabiliseren de cijfers zich nu sinds een week rond ongeveer 35 patiënten. Maar dat kan snel wijzigen.”

Bij de Europaziekenhuizen tot slot is de situatie op dit moment relatief stabiel. “Wij bevinden ons sinds een tiental dagen op een plateau waarbij sprake is van een lichte daling in de opnames,” aldus woordvoerster Jennyfer Doria Tilleux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , coronacijfers , Marc Noppen , elke colpaert , UZ Jette , sint-jan , jessica mutaharugamba , iris ziekenhuizen zuid , jennyfer doria tilleux , Europaziekenhuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni