De slaapkamer

Norena (16): 'De klimaatproblematiek maakt me soms hopeloos’

1820_Slaapkamer_Norena_bis_horizontaal_c_Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
| Norena is 16 en woont in Schaarbeek. "Nu woon ik in een Turkse buurt. Dat is echt fijn, want soms worden we uitgenodigd op een Turks trouwfeest."
© Saskia Vanderstichele
| Norena is 16 en woont in Schaarbeek. "Nu woon ik in een Turkse buurt. Dat is echt fijn, want soms worden we uitgenodigd op een Turks trouwfeest."

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze week bij de 16-jarige Norena. Ze woont samen met haar ouders, zus en twee katten in Schaarbeek. “Brussel is keimooi. Het is alsof je elke keer in een andere wereld kan terechtkomen.”

Waar woon je?
Ik woon in Schaarbeek met mijn mama, papa, zus en mijn twee katten. Ik ben de oudste, mijn zus is 12. Ik ben hier opgegroeid en woon hier heel graag. Brussel is keimooi. Het is alsof je elke keer in een andere wereld kan terechtkomen. Soms voelt het zelfs alsof je op reis bent, omdat er zoveel verschillende culturen zijn.

Zou je in een dorp kunnen wonen?
Nee, ik zou de diversiteit missen. Nu woon ik in een Turkse buurt. Dat is echt fijn, want soms worden we uitgenodigd op een Turks trouwfeest. Het is mega-interessant om te zien hoe anders dat is dan een Belgisch trouwfeest. Ook zou ik het missen om overal zo vlot te geraken met het openbaar vervoer. Al lijkt het me wel veiliger om te fietsen in een dorp. Dat doe ik niet vaak in Brussel.

Jij gaat naar de Europese school. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Mijn papa werkt voor de Europese Commissie, waardoor ik de kans had om naar die school te gaan. Ik heb veel opendeurdagen bijgewoond van Brusselse scholen, maar de Europese school leek me wel interessant. Ik was benieuwd naar hoe anders het zou zijn en ik wou mensen leren kennen die andere talen spreken. Het is fijn om andere talen te leren. Op school leer ik Frans en Spaans. Op termijn wil ik ook Duits en Italiaans leren, maar ik focus me eerst op Spaans.

Hoe anders is de Europese school?
Wij hebben geen richtingen, maar keuzevakken. Enkele vakken, zoals wiskunde, zijn verplicht. Daarnaast kies je wat je zelf interessant vindt. Ik heb vooral kunstvakken en theater gekozen.

Welke kunstvorm interesseert jou het meest?
Vooral fotografie en film. Ik maak zelf graag video’s, van mijn zomer bijvoorbeeld. Ik film alles met een handcamera en monteer dat dan in iMovie.

Wil je daar je beroep van maken?
Het is moeilijk om dat nu al te zeggen. Ik heb nog niet alles uitgestippeld, want je kan snel teleurgesteld raken als je dat dan niet bereikt. Bovendien wil ik een open visie behouden. Toch zou ik graag iets met film doen. Het lijkt me wel leuk om naar een kunstschool te gaan. Ik ben heel geïnteresseerd in film en fotografie. Sint-Lukas is vlakbij, dat zou handig zijn. Maar ik heb ook zin in iets nieuws, want ik heb altijd hier gewoond. Ik ben er nog niet uit.

Waar ben je trots op?
Dat ik meer buiten mijn comfortzone durf te treden, zoals dit interview bijvoorbeeld, maar ook mijn keuzevak theater op school. Ik vind het soms moeilijk om in een nieuwe groep te komen en me open te stellen, maar achteraf voelt dat wel goed.

Wat is een werkpunt voor jou?
Dat ik me snel bij situaties neerleg, zoals bij de klimaatproblematiek. Het maakt me soms wat hopeloos. Ik kan wel mijn best doen om zo ecologisch mogelijk te leven, maar vaak heb ik het gevoel dat het niet veel uitmaakt.

Stel dat je iets aan de wereld zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?
Ik wou dat mensen meer empathie zouden hebben voor de ander, en ook meer zelfliefde. Want ik denk dat als iedereen meer van zichzelf zou houden, er ook minder negatieve gevoelens zouden zijn naar andere mensen.

1820_Slaapkamer_Norena_bis_c_Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
| Norena: "Het is ook fijn om andere talen te leren. Op school leer ik Frans en Spaans. Op termijn wil ik ook Duits en Italiaans leren, maar ik ga me eerst focussen op Spaans."

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?