Nummer 1722 geactiveerd voor stormschade of wateroverlast

© Photonews
| Bossen en parken gesloten door hevige wind.

Nu het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) waarschuwt voor slecht weer, heeft de FOD Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd om stormschade of wateroverlast te melden.

Als je naar het nummer 1722 belt, moet je eerst je postcode ingeven. Als uw hulpverleningszone over een eloket beschikt zal 1722 doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer.

Als je gemeente behoort tot een brandweerzone die over een elektronisch formulier beschikt, zal je de volgende boodschap horen: “
“Welkom bij 1722 – Vraag hulp van de brandweer via het digitaal loket op de website van je brandweerdienst. Dit is de snelste manier om hulp te vragen. Meer info vind je op 112 punt be. Blijf aan de lijn als je het digitaal loket niet kan gebruiken. We verbinden je door.”

Als je brandweerzone over een elektronisch formulier beschikt, moet je zoveel mogelijk dat formulier gebruiken als je niet-dringende brandweerhulp nodig hebt. Door het digitaal loket te gebruiken vermijd je dat je lang aan de lijn moet blijven voordat je een operator aan de lijn krijgt. Een aanvraag via het eloket wordt door de brandweer op dezelfde manier afgehandeld als een oproep naar 1722. Je zal dus niet sneller geholpen worden als je naar 1722 belt.

Als je niet overweg kan met het digitaal loket, als je geen internet hebt of als het e-loket door technische redenen niet zou werken, kunt u aan de lijn blijven en zal u na de automatische boodschap via 1722 een operator aan de lijn te krijgen.

Het elektronisch formulier van je brandweerzone kan je terugvinden op het internet. Op de website www.112.be vind je een overzicht van de hulpverleningszones.

Wanneer je brandweerzone niet over een elektronisch formulier beschikt, zal je na het ingeven van je postcode een operator aan de lijn krijgen. Wanneer er veel mensen tegelijk bellen, is het mogelijk dat je even moeten wachten voordat je doorverbonden wordt. Bij grote drukte zal gevraagd worden om later terug te bellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?