Nummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlast

© Belga
25/09/2020

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert het nummer 1722 omdat het KMI voor slecht weer waarschuwt. De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is geen noodnummer. Enkel de nummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) zijn noodnummers. Bij een storm of bij wateroverlast bel je 112 enkel indien er mogelijk sprake is van levensgevaar.

Wie naar het nummer 1722 belt, moet eerst zijn postcode ingeven. Als je gemeente behoort tot een brandweerzone die over een elektronisch formulier beschikt, zal je de volgende boodschap horen: "Gelieve voor een tussenkomst van de brandweer het digitaal loket van de website van je brandweerzone te gebruiken. Ga naar de website www.112.be voor meer informatie. Bel het noodnummer 112 als je in nood verkeert."

Je belt het nummer 112 wanneer je dringend een ambulance of de brandweer nodig hebt, omdat mogelijk iemands leven in gevaar is. Voorbeelden zijn instortingsgevaar, gevaar op de openbare weg (omgevallen boom, doorgesneden kabel, gevallen stenen, ...), brandgevaar of een incident met gewonden.

Je gebruikt het elektronische formulier van je hulpverleningszone (indien zij erover beschikt) of je belt het nummer 1722 wanneer er geen risico is op levensgevaar, maar je de hulp van de brandweer nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je veel schade hebt aan de dakbedekking, een ondergelopen kelder of wateroverlast op de openbare weg.

Je belt een gekwalificeerde professional (of je voert zelf herstellingen uit) wanneer er geen risico is op levensgevaar en er voor de schade geen interventie van de brandweer nodig is. Dat kan dus bijvoorbeeld in het geval van een omgevallen boom in de tuin, een beschadigde veranda, hagelschade aan een voertuig of een elektriciteitspanne. De nummers 112 en 1722 mogen in die gevallen niet worden gebruikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , 1722 , Storm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni