OCMW-medewerkster veroordeeld tot 30 maanden cel na fraude

Een 58-jarige oud-medewerkster van het OCMW van Linkebeek, is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 20 maanden met uitstel. De vrouw, Anne L., werkte als budgetbeheerder en maakte van haar functie misbruik om tientallen klanten geld afhandig te maken. In totaal ging het om 58.708 euro.

Anne L. werkte eerst bij het OCMW van Asse en ging begin de jaren 2000 in Linkebeek aan de slag als verantwoordelijke voor de dienst schuldbemiddeling. Daar stond ze onder meer in voor het budgetbeheer van de klanten. Vanaf 2004 begon ze echter systematisch bedragen van hun rekeningen door te sluizen naar haar eigen rekeningen.

Volgens de vrouw deed ze dat om haar eigen schulden het hoofd te bieden, maar daarnaast kocht ze er ook schoenen, cosmetica of andere luxeproducten mee. Het parket meent dat ze met het geld ook een wagen kocht, maar dat werd ten stelligste betwist.

In 2016 kwamen de wanpraktijken aan het licht toen één van haar klanten ontdekte dat er amper geld op zijn rekeningen stond. Na een klacht werd L. eerst geschorst en na een tuchtrechtelijk onderzoek afgezet. In totaal verduisterde ze zo 58 708 euro van verschillende mensen.

Het parket tilde er zwaar aan dat L. als taak had de allerzwaksten bij te staan maar net van die mensen profiteerde om zichzelf te verrijken en eiste een celstraf van 3 jaar. De verdediging vroeg om een straf met uitstel onder strenge voorwaarden, waaronder de nodige begeleiding.

De rechtbank hield het uiteindelijk op een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 20 maanden met uitstel. De rechtbank verklaarde ook 58.708 euro verbeurd en wees die som toe aan de slachtoffers van de vrouw.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook