OCMW Vorst heeft gespecialiseerde dienst voor sans-papiers

© Bart Dewaele
| Het gemeentehuis van Vorst.

De gemeente Vorst is één van de dertien Brusselse gemeentes die zich 'gastvrije gemeente' noemt. Dat betekent dat een gemeente bijzondere inspanningen levert voor vluchtelingen en migranten. Het Vorstse OCMW heeft een gespecialiseerde gezondheidsdienst voor mensen zonder papieren.

In 2017 en 2018 riepen 13 Brusselse gemeentes zich uit tot een gastvrije gemeente, na een campagne van CDCD-11.11.11. Daarmee wilden de gemeenten zich solidair opstellen tegenover sans-papiers en vluchtelingen.

Het OCMW van Vorst bijvoorbeeld een speciale dienst die zich uitsluitend bezighoudt met de gezondheid van sans-papiers.

"Het is moeilijk om op het lokale niveau de mankementen van het federale niveau op te lossen," zegt Vorsts OCMW-voorzitter Stéphane Roberti (Ecolo) in de krant La Dernière Heure. "Wij hebben alles zo toegankelijk mogelijk gemaakt, zoals een medisch urgentiehulpteam."

De gemeente heeft ook leegstande panden en internaten opengesteld voor mensen zonder papieren, en wil in de toekomst de kinderen van sans-papiers zo veel mogelijk naar school sturen.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Vorst de 'meest gastvrije' gemeente zou zijn. Dat klopt echter niet. CDCD-11.11.11 heeft in de campagne geen onderscheid gemaakt, omdat het moeilijk is om de inspanningen van elke gemeente met elkaar te vergelijken. In de ene gemeente zetten burgers zich meer in voor vluchtelingen, in een andere zijn er op beleidsniveau maatregelen genomen, zoals bij het OCMW in Vorst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?