| Promote Ukraine betoogde tegen het ondemocratische referendum van Rusland in Oekraïne.

Oekraïners protesteren in Brussel tegen uitslag van Russische referenda

NL
© Belga
08/10/2022

Een vijftigtal Oekraïense betogers verzamelden zaterdagmiddag op de Regentlaan in Brussel voor het gebouw van de permanente vertegenwoordiging van Rusland bij de Europese Unie. De manifestanten en organisator Promote Ukraine veroordelen de niet-erkende referenda die Rusland heeft gehouden in enkele Oekraïense regio's en noemen ze onwettig.

Eind september hield Rusland in Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja referenda over de aansluiting bij de Russische federatie. De uitslagen waren volgens de Russen telkens overduidelijk en in hun voordeel. Internationaal worden de (schijn)referenda niet erkend.

De Oekraïense betogers brachten die boodschap zaterdag ook over in Brussel. Heel wat aanwezige mensen waren in een Oekraïense vlag gehuld en hadden protestborden bij met opschriften als "Rusland is een terroristische staat", "Alle Russen zijn schuldig" en "Fake referenda veranderen de feiten niet".

Concreet vragen ze dat de internationale gemeenschap de referenda sterk veroordeelt en de regio's blijft erkennen als Oekraïens gebied. Daarnaast willen ze dat er niet toegegeven wordt aan de Russische chantage en dat de steun aan Oekraïne verder wordt opgeschaald op vlak van financiële, militaire en humanitaire hulp.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni