Offerfeest Anderlecht verhuist naar Rand

De gemeente Anderlecht organiseert dit jaar de rituele slachtingen voor het moslimse Offerfeest in het slachthuis van Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw). “We hebben vorig jaar problemen gehad met de organisatie en opmerkingen gekregen van het Federaal Voedselagentschap en Leefmilieu Brussel,” zegt schepen Elke Roex (SP.A). Bij het slachthuis van Anderlecht wil men de organisatie van het offerfeest niet op zich nemen.

O p 5 oktober vieren moslims het Offerfeest, en volgens de traditie moet dan ritueel een schaap worden geslacht. Al jaren probeert de overheid hierop greep te krijgen en organiseert ze tijdelijke slachtplaatsen om te voorkomen dat moslims zelf thuis een schaap kelen, en het slachtafval ergens op een openbare plaats achterlaten. Anderlecht pakt het nu nog anders aan, met een delokalisatie.

“Omdat geen enkel slachthuis buiten dat van Vlezenbeek ingegaan is op onze vraag om een tijdelijke slachtplaats te organiseren, gebeurt de rituele slachting die de gemeente organiseert dit jaar buiten Brussel,” zegt schepen van Openbare Netheid Elke Roex. "Het is niet ver van de grens met Anderlecht, we vragen dus geen grote inspanning van de mensen.”

Anderlecht zorgt ervoor dat moslims voor 230 euro een schaap kunnen kopen en laten slachten door middel van een collectieve aankoop.

In het slachthuis van Vlezenbeek zou zo plaats zijn voor 500 schapen. Roex: “Vorig jaar waren er problemen met mensen die de schapen moesten slachten en villen, mensen die zich via via aanboden en dus ook niet geschikt waren voor dat karwei.”

Geen extra capaciteit
“Ook het moskeepersoneel was niet altijd professioneel en soms wisten we niet wie er zou opdagen. Het was geen feest meer, het liep in het honderd. Daarom wilden we het anders aanpakken, en hebben we via een openbare aanbesteding gevraagd wie de slachting professioneel kan organiseren. Buiten het slachthuis van Vlezenbeek heeft niemand anders een offerte gestuurd.”

Paul Thielemans van het slachthuis van Anderlecht, Abattoir, bevestigt dat zijn slachthuis niet mee wil doen: “Het verschil is dat de gemeente Anderlecht dit jaar voor het eerst met een openbare aanbesteding werkt. Vorige jaren gebruikten ze onze terreinen om een tijdelijke slachtplaats te installeren en organiseerden ze de slachting zelf. Dit jaar zou het er op neergekomen zijn dat wij voor een groot deel van het personeel en de organisatie zouden moeten instaan. Wel, dat kan niet, want wij hebben al genoeg slachtingen van onze klanten voor het Offerfeest. We kunnen geen extra capaciteit organiseren.” Ter illustratie: vorig jaar tijdens het Offerfeest werden er op de tijdelijke slachtplaats in Abattoir 700 schapen geslacht, en bij Abattoir zelf 400.

Volgens het FAVV zijn er dit Offerfeest in Brussel drie tijdelijke slachtplaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?