Olifantenadoptie Afrikamuseum gaat niet door

De houten olifanten zijn voorgoed weg bij het Afrikamuseum in Tervuren. De negen dieren zijn verhuisd naar het dierenpark Planckendael in Muizen bij Mechelen.

De houten olifanten van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Botha zijn definitief verhuisd naar Planckendael. Dat schrijft De Standaard.

De olifanten zijn eigendom van het KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen, de eigenaar van de Antwerpse Zoo en Planckendael). Om de vijf jaar oude kunstwerken niet te beschadigen werden ze voor het transport keurig ingepakt.

Burgemeester Eulaerts (GT) onderhandelde met Planckendael om een van de olifanten te adopteren, maar daarvoor was ook de toestemming van de kunstenaar nodig en die kwam er niet. Guido Gryseels, directeur van het museum in Tervuren heeft ondertussen enkele alternatieven bedacht. Gryseels wil in Planckendael een gedenkplaat laten plaatsen zodat de link met het Afrikamuseum niet verloren gaat en zodat de familie toch symbolisch geadopteerd wordt.

In 2013 wordt het zogenaamde Côte d'Or-olifant aan de overzijde van het museum 75 jaar oud. Volgens de burgemeester is het de gelegenheid om ergens anders in Tervuren een nieuwe olifant te plaatsen.

De laatste rustplaats van de houten olifantenfamilie is langs de Leuvensesteenweg in Muizen. Ze moeten het olifantenpark dat er midden volgend jaar komt, promoten. Ook Kai-Mook verhuist volgende winter naar Muizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?