Panorama Brussel

Olivier de Clippele (MR) wil regularisatie bouwovertredingen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
10/09/2014

Huiseigenaars maken zich terecht zorgen, zegt MR-parlementslid Olivier de Clippele: “Het Burgerlijk Wetboek Ruimtelijke Ordening is de jongste tien jaar al achttien keer gewijzigd.” Midden de zomer leek het erop dat eigenaars-verhuurders voortaan een stapel stedenbouwkundige attesten zouden moeten voorleggen voor de verhuur van een appartementje voor negen jaar.

H et Nationaal Eigenaarssyndicaat sust zijn leden-verhuurders. Dat huiseigenaars ook voor huurcontracten van negen jaar of minder vanaf 1 augustus een rist stedenbouwkundige documenten moeten voorleggen berust op een verkeerde interpretatie van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWOR). Voor alle zekerheid dient Olivier de Clippele hierover deze week twee parlementaire vragen in, één aan minister-president Rudi Vervoort (PS) en één aan minister van Wonen Céline Frémault (CDH). Ook De Clippele is ervan overtuigd dat de vrees voor extra-administratieve last onterecht is.

Vlaanderen
De eigenaars van een vastgoed in Vlaanderen hebben recent goed geslapen, zo schreef De Clippele onlangs als vice-voorzitter van het Algemeen Eigenaars Syndicaat (AES). Bouwmisdrijven die dateren van voor 1 september 2009 zullen niet meer vervolgd worden. Het gaat over courante overtredingen in een regio als Vlaanderen: een veranda, een garage, een muurtje, wijzigingen aan het dak, een bijkomende deur of venster. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: de regel geldt bijvoorbeeld niet voor gebouwen in kwetsbare gebieden, open ruimte of landbouwgebieden. De regel lijkt een ‘wiedergutmachung’ van de massale afbraak van illegale weekeindhuisjes tijdens de paars-groene regering in 2001. De fel gemediatiseerde afbraak staat nog op het netvlies van velen gebrand.

“Vijf jaar vind ik zelf wel kort,” zegt De Clippele. “In 2011 heb ik zelf een voorstel van ordonnantie ingediend tot bepaling van de voorwaarden voor de verjaring van stedenbouwkundige overtredingen, maar dat werd door de meerderheid verworpen. De minimum verjaringstermijn had ik op tien jaar gehouden. Maar ik dien mijn voorstel binnenkort opnieuw in, want de overheid is er toch niet om de burgers te pesten?” De Clippele hoopt dat hij meer succes zal oogsten dan vijf jaar geleden - ook het Waals regeerakkoord spreekt van verjaring van kleine bouwmisdrijven - en uiteraard pleit ook hij niet voor een algemene verjaring. De overtreding mag de veiligheid of de gezondheid niet in het gedrang brengen, verjaring geldt ook niet voor beschermde gebouwen of landschappen. “Ik begrijp niet dat Brussel de tegenovergestelde kant van Vlaanderen en Wallonië uitgaat,” zegt De Clippele.

De Clippele, die ook notaris is, geeft een voorbeeld: de recente verkoop van een woning die moest worden uitgesteld omdat de plannen die bij de gemeente waren opgevraagd niet overeenstemden met de werkelijke toestand. Op plan bevindt de achterdeur zich rechts van het venster, in werkelijkheid links. Het gebouw dateert van 1928, en werd nooit verbouwd. Tijdens het bouwen heeft de bouwheer gewoon beslist om het anders te doen. “Kan u zich voorstellen dat hiervoor een verkoop moet worden uitgesteld?”, vraagt De Clippele. “Terwijl de verkeerde plaatsing van de achterdeur 80 jaar lang geen probleem was?”

Een ander voorbeeld: een villa met een voorgevel van vijftien meter blijkt 30 centimeter langer dan op plan vermeld. Ook dat leidt tot problemen bij de verkoop. Het lijkt erop dat alleen architecten hier beter van worden.

Overtredingen
De opeenvolgende Brusselse regeringen waren al langer gefrustreerd dat het parket zelden of nooit stedenbouwkundige overtredingen bestrafte. Overtredingen worden sinds 1 augustus niet meer naar het parket gestuurd, de ‘overtreder’ krijgt een administratieve boete die kan oplopen tot 25.000 euro. De Clippele: “Het zal boetes regenen. De rechter oordeelde voorheen dat de meeste overtredingen kleine overtredingen waren die niemand enig nadeel berokkenden. De rechters hadden gelijk, maar niet iedereen neemt me dat in dank af als ik dat zeg.”

De Clippele herinnert er ook aan dat de directeur van de Gewestelijke Huisvestingsinspectie tijdens een voordracht voor het AES heeft toegegeven dat maar liefst 95 procent van de gecontroleerde woningen niet in orde is met de Huisvestingscode. Een enquête bij de Brusselse notarissen leert dat achttien procent van de verkochte gebouwen niet in orde is volgens het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening. De Clippele: “Het is een gemeenplaats als ik zeg dat er geen adequate bouwvergunning bestaat voor het merendeel van de panden in Brussel. Als u weet dat de helft van de Brusselse gebouwen meer dan een eeuw oud is, dan zal het u niet verbazen dat heel wat eigenaars niet bij machte zijn om een volledig administratief dossier met alle bouwvergunningen samen te stellen. Officieel moet u in Brussel de stedenbouwkundige vergunningen kunnen terugvinden die teruggaan tot het bouwen, zelfs als het gebouw in de negentiende eeuw is opgetrokken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni