Februari 2023: affiches van Amnesty International in de Brusselse straten pleiten voor de vrijlating van voormailig NGO-medewerker Olivier Vandecasteele uit de gevangenis in Iran
© Peter Dhondt/BRUZZ

Van Quickenborne ontkent gevangenruil Vandecasteele met Iraanse terrrorist

© Belga
26/04/2023

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne weerlegt de Iraanse mededeling waarin wordt gesteld dat Assadolah Assadi, een Iraanse diplomaat die in ons land veroordeeld is tot 20 jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag, binnenkort deel zou uitmaken van een gevangenenruil. Dat berichtten persagentschappen Reuters en Bloomberg woensdag op basis van een woordvoerder van het Iraanse gerecht.

De ruildeal liet uitschijnen dat het gaat om een uitwisseling met Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die al meer dan een jaar onschuldig in onmenselijke omstandigheden opgesloten zit in Iran.

België en Iran sloten onlangs een akkoord over de overbrenging van gevangenen. Dat trad vorige week in werking. Daarmee werd mogelijk gemaakt dat Vandecasteele kon worden geruild tegen Assadi die in 2021 werd veroordeeld voor het beramen van een bomaanslag op de Iraanse oppositie in Parijs.

Maar het bericht van het Iraanse gerecht klopt niet zegt Van Quickenborne. "Het is een bericht van een schurkenstaat die gespecialiseerd is in het afleggen van valse verklaringen om te manipuleren en verwarring te zaaien op de kap van onschuldige landgenoten." Eerder verklaarde ook Olivier Van Steirtegem, die optreedt als woordvoerder van de familie van Vandecasteele, al dat de geruchten niet klopten.

Zweepslagen

Vandecasteele werd volgens Iraanse media veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen. Ons land vroeg begin vorige week officieel de overbrenging van Vandecasteele aan. Van Quickenborne verklaarde woensdag nog dat ons land alles in het werk stelt om Vandecasteele terug te krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie