'Olympia' van Magritte terug na betaling losgeld

© tvb
Het schilderij ‘Olympia’ van René Magritte dat twee jaar geleden uit het René Magritte Museum in Jette gestolen werd, is terecht. Het doek is ongeschonden. Volgens verschillende kranten zou er een losgeld betaald zijn, mogelijk van 75.000 euro.

De dieven wisten gewoon niet wat met het werk aan te vangen omdat de mediaheisa rond de diefstal de wereld was rondgegaan. Daardoor kregen zij het werk van de Belgische surrealist niet verkocht. 'Terruggeven' was dan de enige optie. Al moet die term wellicht met een pakje zout worden genomen. Volgens De Morgen betaalde de verzekeringsmaatschappij wel degelijk 75.000 euro 'losgeld' voor het doek. Ook in De Standaard zegt het Brusselse parket dat er losgeld is betaald voor het kunstwerk.

Ook André Garitte, directeur van het René Magritte Museum, werd door de daders gecontacteerd. "We zijn niet op hun eisen ingegaan, want het gaat om veel geld dat je op korte termijn moet ophoesten." Volgens Garitte hebben de dieven het schilderij met zorg bewaard. Waar is niet bekend.

Naaktportret
Op 24 september 2009 slaagden twee als bezoekers vermomde dieven erin het doek van Magritte uit het museum te stelen. Dat museum bevindt zich in het huis waar Magritte een groot deel van zijn oeuvre geschilderd heeft.

De dieven hadden enkel oog voor het naaktportret dat achter een glazen scherm hing en wisten klaarblijkelijk maar al te goed hoe ze het alarmsysteem moesten uitschakelen.

'Olympia' stelt een naakte vrouw voor met een schelp. De vrouw van Magritte stond model. Dat waarde van het schilderij wordt geschat tussen 750.000 en 1 miljoen euro.

Transactie
Sinds de diefstal ondernamen de daders verscheidene pogingen om van de verzekering losgeld te bekomen. Twee jaar na de diefstal leverde dat volgens het parket dus alsnog centen op voor de dieven. Kunstexpert Janpiet Callens, die bij de transactie betrokken was, houdt tegenover FM Brussel wel vol dat er geen geld gemoeid was bij de overdracht.

De vraag blijft nu of het relatief kleine museum - niet te verwarren met het grote Magritte Museum aan het Koningsplein - zich voldoende kan beveiligen tegen diefstal. "We hebben twee alarmsystemen," zegt Garitte aan brusselnieuws.be. "Dat valt dus best mee."

Wat er nu met het schilderij gaat gebeuren is onduidelijk. "We gaan dat bespreken met de verzekeringsmaatschappij en met de eigenaar," zegt Garitte. Het René Magritte Museum heeft het schilderij in langdurige bruikleen van een privé-eigenaar. Die kocht het schilderij, met de hulp van het Museum, tien jaar geleden voor 500.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Platenzaken: 'Vinylfreaks zijn een trouw publiek, die komen terug'
  • Brussel als zomerse pop-upstad
  • Kenza Isnasni, 18 jaar na de moord op haar ouders
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Á 92 ans, Jacqueline Mesmaeker fait l'objet d'une rétrospective
  • Superjazzfestival op je scherm
  • Musea gooien deuren weer open
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement