Onderwijsuitbreiding Schaarbeek: De Kriek mag blijven

© Steven Van Garsse

De gemeente Schaarbeek heeft haar scholenplan klaar: 3.500 nieuwe Franstalige plaatsen (tegen 2022) en 348 Nederlandstalige (tegen 2016).

Schaarbeek is de tweede jongste gemeente van het land. Dat vertaalt zich in een grote scholennood, zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant. De gemeente heeft, zoals beloofd, een scholenplan klaar dat voor het eerst samen met de Nederlandstalige en Franstalige schepen van onderwijs werd gepresenteerd.

Aan Franstalige kant belooft schepen Michel De Herde (FDF) op termijn 3.529 nieuwe plaatsen. Dat komt overeen met de verwachte noden in het onderwijs, rekening houdend met het huidige marktaandeel van het gemeentelijk onderwijs in Schaarbeek. Een deel van de uitbreidingsplannen zit al in de pipeline. Die worden aangevuld met nog eens twintig grotere en kleinere uitbreidingsprojecten. "De mogelijkheid tot realisatie hangt natuurlijk af van de nieuwe meerderheden die binnen een jaar, na de verkiezingen, gevormd zullen worden," zegt de schepen. Tegelijk hoopt De Herde te kunnen rekenen op overschotjes binnen de Franse Gemeenschap om kleine renovatie- en uitbreidingsprojecten te ondersteunen.

Twee grote projecten tekenen zich nu al af. Dat aan de Van Ooststraat is het verst gevorderd. Er wordt momenteel onderhandeld met zeven promotoren over de bouw van een Nederlandstalige en een Franstalige school op deze voormalige industriële site. In ruil krijgen de promotoren bouwgrond aan de Voltairelaan en aan het Verboeckhovenplein.

En dan is er de Optimasite in de Grote Bosstraat. Daar is nu al basisschool De Kriek gevestigd, in containers. De school is aan haar tweede jaar toe. De Kriek zal er kunnen blijven, en verhuist niet naar de Van Oostsite, zoals aanvankelijk gepland.

Dat maakt dat Schaarbeek over enkele jaren dus twee Nederlandstalige gemeentescholen zal tellen: één in laag- en één in hoog-Schaarbeek.
Een deel van de gebouwen op de Optima-site zal worden afgebroken en heropgebouwd als volwaardige Franstalige en Nederlandstalige school. De kosten worden geraamd op 4 à 6 miljoen euro. "We vinden dat zelf aan de hoge kant. We bekijken of we dat lager kunnen krijgen," zegt Vlaamse schepen Adelheid Byttebier (Groen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?