Onderzoek naar gezondheid platanen Havenlaan

Een onderzoeksbureau onderzoekt de gezondheid van de platanen aan de Havenlaan. De metingen gebeuren op vraag van Mobiel Brussel, die verantwoordelijk is voor de gewestwegen.

Gedurende twee maanden onderzoekt Arboriconseil of de platanen geen gevaar vormen voor de weggebruikers. Via verschillende technieken wordt de kwaliteit van het hout in de stam bepaald en worden uithollingen opgespoord. Als de veiligheid van de weggebruikers in gevaar is, beslist Mobiel Brussel om de bomen te vellen of te snoeien.

De administratie van Mobiel Brussel onderzoekt geregeld de gezondheidstoestand van de bomen langs gewestwegen en heeft niets te maken met de recente perikelen rond de Havenlaan.

In het debat rond de Havenlaan kwam de gezondheid van de platanen eveneens ter sprake. Minister Grouwels stelt dat een groot deel van de platanen ziek zijn en verwijst naar een onderzoek van enkele jaren geleden. De buurtcomités zijn er dan weer zeker van dat de grote meerderheid van de bomen kerngezond is.

De vergunning om de Havenlaan heraan te leggen - met onder meer het snoeien van de bomen - is onlangs geschorst door de milieurechter. Dat gebeurde omdat de vergunning niet voldoende gemotiveerd is en omdat een milieu-effectenrapport ontbrak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?