One.brussels vraagt gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen

© Saskia Vanderstichele

Fouad Ahidar en Els Rochette (one.brussels) vragen aan minister Sven Gatz (Open Vld), voorzitter van het VGC-college en bevoegd voor onderwijs, om gratis gezonde schoolmaaltijden te voorzien in het Nederlandstalig basisonderwijs. De twee Brusselse parlementsleden willen daarmee de toenemende voedselarmoede in het gewest bestrijden.

Het voorstel van Ahidar en Rochette wil bestaande initiatieven aanvullen of zelfs vervangen. Het Brussels Gewest heeft momenteel al een programma voor fruit en zuivelproducten op school, ook Vlaanderen en de VGC hebben gelijkaardige projecten. Maar Ahidar wil die beschikbaarheid van (gratis) voedsel op school niet laten afhangen van projectoproepen of de motivatie van individuele scholen.

“Getuigenissen over lege brooddozen circuleren al veel te lang. Daar komt nu nog bij dat de coronacrisis nieuwe armen heeft gecreëerd,” aldus Ahidar. “Wij willen een structurele oplossing." Ahidar en Rochette stellen voor om op elke school één gezonde warme maaltijd te voorzien per kind per dag, “kosteloos, of tegen een lagere prijs voor kwetsbare kinderen”.

15 miljoen euro per jaar

“Voor het Nederlandstalig onderwijs zou een gratis maaltijd voor alle leerlingen 15 miljoen euro per jaar kosten. Dat bedrag daalt natuurlijk wanneer de maaltijden enkel voor kwetsbare leerlingen gratis gemaakt worden,” zegt Rochette.

Gatz antwoordde in de Raad van de VGC dat hij de scholen zal bevragen over wat ze al doen en hoeveel kinderen er met honger naar school komen. Op basis van de antwoorden zal dan gezocht worden naar mogelijkheden om het plan van de parlementariërs mogelijk te maken. “In het rijke Brussel, hoofdstad van Europa, mag niemand honger lijden. En zeker geen kinderen," reageert Rochette tevreden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?