Onenigheid over passagiersterminal in de haven

Het bestuur van de Haven van Brussel en de reders van cruiseschepen zijn het nog altijd niet eens over de locatie van een passagiersterminal. Mogelijke opties zijn de Budabrug of de Meudonsite, maar de reders willen een aanmeerplaats in het centrum van de stad.

Momenteel meren cruises en hotelboten nog altijd aan de Heembeekkaai aan, maar daar moeten ze binnenkort weg omdat de haven de terreinen in concessie zal geven aan een bedrijf. Volgens de Haven is de eerste functie van het kanaal immers van economische aard en komt plezierscheepvaart pas op de tweede plaats.

De operatoren van pleziervaarten, zoals Brussels By Water en Rivertours, vinden dat een stadskanaal wel degelijk ruimte moet bieden aan recreatieve gebruikers. Dit voorjaar dienden ze een projectvoorstel in om de huidige aanmeerplaats aan de Heembeekkaai uit te bouwen met onder meer een cafetaria, parkeerplaatsen en een bezoekerscentrum, maar hun voorstel werd afgewezen.

Twee andere locaties worden momenteel onderzocht: een terrein aan de Budabrug en de Meudonsite. Gezien de Budaterreinen zwaar verontreinigd zijn, zal de voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar de Meudonsite, op ongeveer een kilometer van de Heembeekkaai, op de linkeroever, tegenover het Meudonpaviljoen. Er is een bushalte, er komt binnenkort een fietspad en er is de mogelijkheid om pontons te plaatsen om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Het blijft echter afwachten op de definitieve beslissing.

Staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V), die bevoegd is voor de Haven van Brussel, denkt ondertussen ook aan de bouw van een nieuw havendok, door een zijarm van het kanaal Brussel-Charleroi op de site van Schaarbeek-Vorming te graven. Aan dat nieuwe havendok zou er aan de ene kant plaats zijn voor bedrijven, terwijl er op de andere oever een nieuwe woonwijk zou kunnen komen, "langs een aangename riverside".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?