Achtduizend vrouwen én mannen demonstreren voor meer gelijkheid op Kunstberg

© Belga - BRUZZ
08/03/2023
Updated: 08/03/2023 20.28u

Ongeveer 8.000 vrouwen én mannen demonstreerden woensdagavond op de Kunstberg in Brussel. Op deze internationale vrouwendag kwamen ze op voor meer gelijkheid. Eerder in de namiddag daagden tussen de 350 en 400 mensen op voor een gelijkaardige actie op het Brusselse Albertinaplein. Zij gaven gehoor aan een oproep van de vakbonden ACV Brussel en ABVV Brussel.

De vier belangrijkste eisen van alle aanwezigen waren: gelijke lonen, de bestrijding van alle vormen van geweld, de versterking van openbare en collectieve diensten zoals kinderdagverblijven en een collectieve arbeidsduurvermindering met behoud van loon.

Vrouwen uit verschillende sectoren spraken 's namiddags over hun werkomstandigheden of de gevolgen van gendergerelateerd en seksueel geweld. Vervolgens werden de namen van de 24 bekende slachtoffers van vrouwenmoorden in België in 2022 voorgelezen.

Ook voor de Iraanse ambassade in Brussel is betoogd. Daar kwamen ongeveer dertig leden van het collectief Woman Life Freedom samen. De betoging was bedoeld om vrouwen en mensen van de lgbtqi-gemeenschap te steunen die strijden tegen het regime in Iran tegen alle vormen van uitbuiting en onderdrukking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni