Stijn Van Den Abeele, regiovoorzitter Brussel VSOA gevangenissen.

Kort gesprek

'Onlangs waren er zelfs geen matrassen genoeg voor alle gedetineerden'

KH
© BRUZZ
06/01/2023

Een paradijs voor gedetineerden was de gevangenis van Sint-Gillis nog nooit. Maar vandaag is de situatie extra nijpend, ziet Stijn Van Den Abeele, regiovoorzitter VSOA gevangenissen.

Wat is vandaag het probleem in Sint-Gillis?
Van Den Abeele: Er is gewoon te weinig personeel. Een deel van de gevangenen (ruim honderd mensen, red) zijn naar de nieuwe gevangenis van Haren verhuisd, mét een deel van het personeel dat we nu missen. Die situatie komt bovenop het feit dat er een aantal mensen konden muteren naar een andere gevangenis waar ze wilden werken. Ten slotte zijn een aantal andere collega’s thuis omdat ze ziek zijn of een werkongeval hadden.

Het gaat om tientallen cipiers. Zijn die echt ziek of ontevreden ziek?
Ik ben geen dokter. Maar als mensen al vier jaar om een overplaatsing vragen en dan nu de huidige prijzen van de diesel erbovenop krijgen voor hun werktraject, kan ik begrijpen dat ze al eens thuis blijven en zo besparen.

"Stel je voor dat je 24 uur per dag in een kleine cel zit met één of twee mensen die je niet gekozen hebt"

Stijn Van Den Abeele (VSOA gevangenissen)

Wat is de impact op de gevangenen?
Veiligheid gaat voor alles, dus worden er vaak activiteiten geschrapt, ze kunnen bijvoorbeeld geen bezoek krijgen, de bib komt niet meer rond of de lessen vallen weg. De wandelingen, die normaal twee uur duren, kunnen er ook aan geloven. Stel je voor dat je 24 uur per dag in een kleine cel zit met één of twee mensen waar je niet voor gekozen hebt. Dat zorgt allemaal voor stress. Toen ik er recent was waren alle activiteiten geschrapt en werd er flink op de deuren gestampt. Er is ook geen systeem in het afschaffen, de gedetineerden weten niet wat wanneer zal geschrapt worden. Als je het vooraf weet, kan je je er nog wat op instellen.

Welke oplossing moet er komen?
Sint-Gillis moet van het label arresthuis (voor mensen in voorarrest, red) af. Dat statuut zorgt ervoor dat niemand kan geweigerd worden, terwijl een echte strafinrichting een vast maximumaantal gedetineerden heeft. De gevangenis is gebouwd voor een 500-tal mensen, maar er zitten er vandaag ruim 800. En voor de gedeeltelijke verhuis naar Haren waren dat er zelfs ruim 900. Er waren zelfs geen matrassen genoeg om bij te leggen in de cellen! Op termijn moet Haren gedeeltelijk zo’n arresthuis worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , gevangenis Sint-Gillis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni