Studenten en leerlingen volgen online lessen met hun laptop tijdens de coronacrisis
© PhotoNews | Buren vinden elkaar opnieuw online.

Online buurtnetwerk Hoplr boomt tijdens coronacrisis

TDN
© Belga - BRUZZ
28/12/2020

Het online buurtnetwerk Hoplr heeft er een recordjaar opzitten. Tijdens de eerste lockdown ­verdrievoudigde het aantal ­berichten op het platform. ­Intussen is de kaap van 520.000 ­gebruikers ­gehaald. "Hoplr werd overspoeld met solidariteit, ­­hart­verwarmende boodschappen en acties", zegt medeoprichter Jennick ­Scheerlinck.

Sinds de coronacrisis in ons land uitbrak en we eind maart gezamenlijk in lockdown gingen, zaten we vast in ons kot. We vielen terug op ­onze wijk, buurt en buren. Dat heeft het buurtnetwerk Hoplr geen windeieren gelegd. In de eerste twee weken van de eerste lockdown verdrievoudigde het aantal berichten op het onlineplatform en werden er 15.000 solidariteitsacties opgezet.

In maart en april van dit jaar kwamen er 63.000 ­gebruikers bij, waardoor de kaap van een half miljoen leden werd gehaald (520.000). "Die verhoogde activiteit zet zich tot op vandaag door", zegt Jennick Scheerlinck, medeoprichter en zaakvoerder van Hoplr. De website is een gratis en besloten sociaal netwerk voor buurten dat focust op sociale interacties tussen buren.

"Ons hoofddoel was om buren met elkaar in contact te brengen, fysiek. Van online verbinden naar offline ontmoeten. Nu dat niet meer kan, zien we dat buren digitaal met elkaar in contact treden. In de vele duizenden kerstboodschappen die de laatste dagen zijn gepost, merken we dat veel mensen daar echt veel aan gehad hebben", aldus Scheerlinck.

Solidariteit of advies

In Brussel behoort de Havenwijk, ofwel de buurt rond Thurn & Taxis in Molenbeek en Laken, tot de meest actieve Holpr-netwerken. Daar regent het de laatste dagen solidaire oproepen om bijvoorbeeld kinderkledij te schenken aan kansarme gezinnen uit de wijk, maar ook heel wat mensen bieden zich spontaan aan om taart te bakken of bijles te geven.

Anderen zoeken dan weer tips voor een goede dermatoloog, waarschuwen hun buren voor rondgaande dieven of zoeken het baasje van een verloren gelopen kat. Zangeres Latifa Karzazi maakte de voorbije weken al dankbaar gebruik van Hoplr. Zij verzamelde babykledij en een microgolfoven voor haar buren. "Samen kunnen we andermans leven beter maken in deze donkere dagen", aldus de Molenbeekse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Hoplr

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie