onverdoofd slachten
© Ivan Put

Onverdoofd slachten op tafel Brusselse regering

Danny Vileyn
05/04/2017

Nog voor het zomerreces presenteert staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) de regering een nota over het verbod op onverdoofd slachten. De geesten rijpen volgens Debaets bij alle partijen.

debaets_facebook
© Bianca Debaets/Facebook
Nu Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aangekondigd heeft dat Vlaanderen onverdoofd slachten verbiedt vanaf 2019, toont ook Debaets zich voorstander van het verbod. Het bleef opvallend stil bij de andere regeringspartijen. Een vraag naar het standpunt van de PS, de grootste regeringspartij, bleef onbeantwoord. Stilte voor de storm? Debaets denkt van niet, zo vertelde ze Bruzz in de marge van de persconferentie over de heropstart van het proefdierenlab van de VUB. Meer nog, ze brengt het op de regering en denkt een goede kans op slagen te hebben. “Ook het Waals Gewest zal een verbod invoeren,” benadrukt ze. “In november vorig jaar heeft de Brusselse regering beslist om geen vloer voor ritueel slachten meer in te richten en thuisslachtingen te verbieden. Dat is een teken aan de wand, de geesten rijpen bij alle partijen, Vlaamse en Franstalige.”

Debaets is ook niet bang dat Vlaamse en Waalse moslims en joden massaal naar Brussel zullen komen, mochten de andere twee gewesten Brussel voor zijn met het verbod: “Er is maar één slachthuis in Brussel en bovendien kan de Brusselse regering dat met een reglement verhinderen.”

Dierproeven
In november vorig jaar stuurde de dierenrechtenorganisatie GAIA schokkende beelden de wereld in van muizen die levend bevroren werden in het animalarium van de VUB op de campus Jette. De verontwaardiging was groot, bij de politiek, maar ook aan de universiteit. Ondertussen heeft de VUB een bouwvergunning op zak voor een nieuw animalarium en werden de fouten aan het oude gebouw, zoals gebrek aan ventilatie en onvoldoende luchtvochtigheid, aangepakt. Ook is er extern toezicht. Het werk is volgens VUB-rector Caroline Pauwels nog niet af, maar het lab kan opnieuw aan de slag, zij het gefaseerd. Pauwels vond het ingrijpen van het Brussels Gewest terecht, maar weigert al het personeel van het animalarium over dezelfde kam te scheren of één schuldige aan te wijzen. Het was volgens haar een probleem van governance. Het nieuwe animalarium kost veertien miljoen euro. “We willen de beste zijn,” zegt Pauwels

De VUB blijft rond de tafel zitten met de Brusselse regering en met GAIA, al is een verbod op dierproeven niet voor morgen. Pauwels: “De VUB wil bijdragen aan de gezondheid, we zijn voor een wereld zonder dierproeven, maar jammer genoeg zijn ze nu nog nodig.” Debaets beaamt: “In de ideale wereld zijn er geen dierproeven, maar in de ideale wereld is er ook geen Parkinson.”

Debaets heeft het dierenleed aan de VUB aangegrepen om de controles op alle laboratoria in Brussel aan te scherpen. Het Brussels Gewest is slechts recentelijk bevoegd. Debaets kondigt ook onaangekondigde controles aan en wil een risicoanalyse van alle instellingen om dierenleed te beperken. Met haar Waalse en Vlaamse evenknie zit ze nog deze maand samen om een gedeeld kadaster met alle Belgische laboratoria waar dierproeven plaatsvinden te bespreken. Bedoeling is om af te spreken dat er niet langer dezelfde proeven met dieren in verschillende laboratoria zouden gebeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni