Rosse Buurt BRUZZ ACTUA 1636
© Kevin Van Den Panhuyzen

Ook bordelen en ramen moeten dicht, sekswerkers in de kou

KVDP
© BRUZZ
13/03/2020

In de politiezone Brussel Noord moeten alle plaatsen waar sekswerk wordt verricht vanaf middernacht dicht. Dat verneemt BRUZZ van sekswerkersvereniging Utsopi, die vreest dat sekswerkers aan hun lot worden overgelaten. "Door de jarenlange verwaarlozing vanuit de overheid komen de pijnpunten naar boven."

Om middernacht gaan de ramen en carrés in Schaarbeek en Sint-Joost dicht. Dat heeft sekswerkersvereniging Utsopi zonet vernomen van de prostitutieambtenaar, de burgemeester van Schaarbeek bevestigt de beslissing aan BRUZZ. "We staan in nauw contact met de gemeente Schaarbeek. Alle sekswerketablissementen in de politiezone Brussel Noord gaan dicht tot en met 3 april", bevestigt Daan Bauwens van Utsopi.

Verrassend is die beslissing natuurlijk niet. Cafés en bars moeten immers ook dicht. "Onnodig contact moet vermeden worden", zei premier Wilmès nog. Utsopi toont dan ook begrip. "Wij zijn helemaal niet tegen deze maatregel", benadrukt Utsopi.

'Verwaarlozing'

Op dit moment is het nog onduidelijk wat de gevolgen van de sluiting van de etablissementen in de Aarschotstraat en de ramen in de rest van de Noordwijk zal zijn voor sekswerkers. "Er is geen sociale zekerheid. Door een gebrek aan regelgeving is de chaos compleet", zegt Bauwens.

"Door de jarenlange, stiefmoederlijke behandeling van de overheid - of zeg maar verwaarlozing - komen de pijnpunten nog sterker aan de oppervlakte", gaat hij verder. "Zolang sekswerk niet erkend is als job, zal het moeilijk zijn om de overheid te overtuigen om de sekswerkers te helpen."

"Mocht de regering over de boeg komen met een schadeloosstelling, wat zeer te betwijfelen valt, wie zal dan vergoed worden? De eigenaar (van de ramen, red.) of de sekswerker?", vraagt Bauwens zich daarnaast af.

'Catastrofe'

Dat de impact van het coronavirus al langer voelbaar is, bevestigt sekswerkster Marie. “Sinds twee weken zien we zo goed als geen klanten meer”, zucht ze. Ook zij benadrukt dat het sluiten van de ramen en prostitutiesalons een goede zaak is om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

“Maar vrouwen in de Noordwijk bevinden zich al in een zeer precaire situatie. Ze leven van dag tot dag en moeten hoge huurprijzen betalen”, vertelt de sekswerkster uit Sint-Joost. “Hoe gaan zij hun huur nu betalen? En hoe moeten zij nu zonder inkomen voor hun families zorgen?”

In de carrés gaat het volgens Marie om een honderdtal vrouwen, “zonder de Aarschotstraat mee te rekenen.” Marie hoopt dat de burgemeesters van Schaarbeek en Sint-Joost een inspanning zullen doen voor de getroffen sekswerkers door de eigenaars van de panden te vragen om een maand geen huur te vragen. “Dat de politiek dit eens aanpakt en ons een statuut geeft”, aldus Marie. “Dit wordt een regelrechte catastrofe.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, sekswerk, rosse buurt, Aarschotstraat, Utsopi, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie