Ook deze week wordt afval niet in alle gemeenten gescheiden opgehaald

netbrussel.jpg

De witte, gele en blauwe vuilniszakken worden ook deze week slechts in zeven gemeenten volledig gescheiden opgehaald. De burgemeesters van de overige gemeenten reageren begripvol. Net Brussel onderhandelt intussen wel met de vakbonden om de ophaling opnieuw normaal te laten verlopen.

“Ook deze hele week verloopt het nog op deze manier,” zegt Etienne Cornesse, woordvoerder van Net Brussel. “Ondertussen zijn er bij ons wel al veel minder zieken. Op het hoogtepunt van de coronacrisis was 23 procent van het personeel afwezig. Een dienstverlening van honderd procent is in zulke omstandigheden niet mogelijk. Nu ligt het aantal zieken onder de tien procent. Een positieve evolutie dus.”

Als deze evolutie zich bestendigt, kan de dienstverlening weer worden uitgebreid, zegt Cornesse. “We onderhandelen hierover deze week met de vakbonden.” De woordvoerder dringt erop aan dat de Brusselaars blijven sorteren. “Ze mogen hun goede sorteergewoonten niet opgeven.”

Omdat een flink deel van de ophalers zich ziek had gemeld, moest Net Brussel het systeem van gescheiden vuilnisophaling twee weken geleden aanpassen. Alleen in Ukkel, Vorst, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe worden de witte, blauwe en gele zakken tijdens drie verschillende rondes opgehaald. In Schaarbeek, Sint-Joost, Etterbeek, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem worden alleen de gele zakken afzonderlijk opgehaald. In de zeven overige gemeenten - Molenbeek, Anderlecht, Elsene, Sint-Gillis, Sint-Agatha-Berchem, Evere en Brussel-Stad - ­is er momenteel geen gescheiden inzameling. Daar gaan de zakken dus in dezelfde wagen en worden samen verbrand.

Christo Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, heeft begrip voor de situatie. “Ik ga ervan uit dat iedereen doet wat hij kan om de zaken tijdens deze crisis te laten functioneren en het virus te bestrijden. Dit is geen normale tijd. Dat niet alles gesorteerd wordt, zullen we moeten begrijpen. Er zijn in deze buitengewone periode nog andere tegenstrijdige maatregelen. We worden nu bijvoorbeeld ook aangemoedigd om eerder de auto dan het openbaar vervoer te gebruiken. Daar gaan we ook niet moeilijk over doen. Natuurlijk, het moet wel tijdelijk zijn. Dit mag niet de regel worden.”

In Sint-Agatha-Berchem klinkt eenzelfde geluid. “Dat het vuilnis niet allemaal gescheiden wordt opgehaald is abnormaal, maar dat zijn de omstandigheden ook,” zegt burgemeester Joël Riguelle (CDH). “Als er te weinig personeel is, dan moeten er oplossingen gevonden worden. Het belangrijkste is dat het afval overal wordt opgehaald.” Riguelle denkt niet dat de Berchemenaren hun sorteerdiscipline nu gaan laten varen. “De mensen in mijn gemeente respecteren die regels doorgaans heel goed. Ik denk dat ze wel begrijpen dat het speciale omstandigheden zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?