Ook Franstaligen stemmen voor inburgeringstraject

GDC
© brusselnieuws.be
05/07/2013
Het Brussels Franstalig parlement heeft een decreet goedgekeurd dat een onthaaltraject voor nieuwkomers mogelijk maakt. Het traject is voorlopig niet verplicht, maar dat zou het in de toekomst wel moeten worden. Inburgering was lang een taboe voor Franstalige partijen.

Nieuwkomers die nog geen drie jaar in Brussel wonen, krijgen volgens het decreet gratis toegang tot het onthaaltraject. Dat bestaat erin dat er bepaald wordt waar de nieuwkomer nood aan heeft op vlak van taal, werk en sociale omstandigheden. Hij wordt dan doorverwezen naar een taal- of beroepsopleiding, een vereniging of de arbeidsmarkt.

Het traject is nog niet verplicht. Minister-president Vervoort (PS) zegt daarbij dat hij er nog altijd naar streeft om uiteindelijk de eerste screening én een taalopleiding (als die nodig blijkt) verplicht te maken.

"Maar dat kan de Cocof niet alleen beslissen", zegt woordvoerster Leonor Da Silva. "Nu trekken we naar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, om samen met de Nederlandstaligen te werken aan een verplicht traject." Bedoeling is dat de nieuwkomer informatie krijgt over de mogelijkheden, en daarna kiest of hij in het Franstalige of Nederlandstalige traject stapt.

In afwachting van die verplichting start de Cocof wel al met het eigen parcours vanaf januari, op vrijwillige basis. Ook EU-burgers kunnen dan nog het traject volgen. Eenmaal de maatregel verplicht is, komen enkel mensen van buiten de EU nog in aanmerking.

Zeg niet inburgering maar onthaaltraject
In Vlaanderen is een inburgeringscursus verplicht voor nieuwkomers van buiten de EU. Ze moeten een taalopleiding, lessen maatschappelijke oriëntatie en loopbaanoriëntatie volgen. In Brussel bestaat dat traject ook, maar op vrijwillige basis. Organisator Bon ontving vorig jaar bijna 2.500 vrijwillige inburgeraars.

Inburgering was lange tijd taboe bij een aantal Franstalige partijen, maar de laatste tijd groeide er toch een consensus. Vervoort zei wel dat hij de term 'onthaaltraject voor nieuwkomers' verkiest boven 'inburgeringscursus'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni